1. Fischer.sk
  2. Chorvátsko
  3. Stravovanie a kuchyňa

Stravovanie, kuchyňa a reštaurácie v Chorvátsku

Vychutnajte-si-Chorvatsko-naplno.jpg

Gastronómia Chorvátska je pestrá a zaujímavá ako jeho dejiny. Okrem vlastných špecialít ponúka tiež jedlá ovplyvnené talianskou, rakúskou, maďarskou či tureckou kuchyňou. Tu sa najete pestro, chutne a zdravo.

Obľúbenou súčasťou jedálnička je napríklad jahňacie a baranie mäso. Často sa pečie na ražni či v rúre, kde sa k nemu v poslednej fáze ešte pridávajú varené zemiaky. V okolí mesta Šibenik sa pripravuje jahňacie ako tzv. visovačka begovica, čo je mäso dusené s kyslým ovčím mliekom.

Lahodné chorvátske rezne

Nielen v oblasti jadranského prímoria je špecialitou jahňacie alebo teľacie mäso pečené pod tzv. pekou – železným poklopom zahrnutým horúcim dreveným popolom. Na Istrii si môžete pochutiť na chudom bravčovom mäse, dusenom alebo varenom na smotane.

Chorváti majú veľmi radi vyprážané rezne, najmä teľacie. Mäsu, plnenému šunkou, syrom a obalenému v trojobale sa hovorí záhrebský rezeň (zagrebački odrezak). Objednať si však môžete i rôzne mleté mäsá (čevabe), zeleninové závitky s mäsovou náplňou (arambašići) a ražniči.

Ryby na sto spôsobov

Stále vyšší počet Slovákov počas svojej dovolenky neodolá chorvátskym rybím špecialitám. Chorvátski kuchári to skutočne vedia a pripravia vám ich jedným z troch spôsobov. Najrozšírenejšie je pečenie na rošte, druhou možnosťou je príprava na spôsob gulášu dusením ryby s rajčinami, cibuľou, rôznym korením a bylinnými prísadami (brudet či brodetto). Vynikajúca je i ryba varená vo vode s cesnakom, petržlenom, korením, olejom a ďalšími ingredienciami (lešo).

Ako chutia plody mora?

Rozhodne ochutnajte takzvané „plody mora“, teda rôzne hlavonožce, mäkkýše, kraby a ďalšie morské živočíchy. Ustrice, konzumované za surova bez tepelného spracovania a iba pokvapkané citrónom, sa považujú za afrodiziakum.

Čierne rizoto (crni rižot) obsahuje napríklad sépiu (sipa), existujú však i varianty s chobotnicami (hobotnica) a kalmármi (lignje). Kalmáre sú vynikajúce nakrájané na prúžky a opražené. Ku gastronomickej špičke patrí homár (hlap) a langusta (jastog).

Prílohy, predjedlá a zákusky

Obvyklou prílohou k hlavnému chodu býva u nás dnes takmer neznáma, dobre ochutená listová zelenina mangold (blitva).

Ako predkrm sa podáva pršut, bravčové stehno sušené vzduchom. Ovčou špecialitou z ostrova Pagu je pažský syr (paški sir) s neopakovateľnou „slanou“ chuťou. Vďačí za ňu spásaniu trávy pokrytej kryštálikmi morskej soli ovcami v Pagu.

Na záver jedla sa môžete tešiť i na vynikajúce múčniky ako palacinky, malé šišky fritule, puding s karamelom (rožata) alebo lahodné chrumky z mandlí a karamelu nazývané krokanat.