Cyperská kuchyňa a jej typické jedlá

Cyprus-Prajeme-dobru-chut-na-Cypre.jpg

Ak ochutnáte cyperskú kuchyňu, môže vám pripomenúť turecké, orientálne, talianske aj britské chute. Na stole sú často ryby, mäso, zelenina, zemiaky a ovocie. Samozrejme, nechýba víno.

Cyperská kuchyňa je veľmi rozmanitá a zdravá zároveň. Typické jedlo je korenené oreganom, kôprom, čerstvými bylinkami a je doplnené veľkým množstvom zeleniny. Národným jedlom Cypru ofto kleftiko, pečené baranie mäso so zemiakmi.

Pri dovolenke na ostrove Cyprus narazíte na jedálnych lístkov hlavne na moussaku, nákyp z mletého mäsa, zeleniny a zemiakov alebo souvlaki, špíz z bravčového mäsa. Veľmi obľúbené je aj dolmades, krájané mäso s ryžou zabalené do vínneho listu, jogurtová omáčka tzaziki s uhorkou, cesnakom a mätou či hoummous, omáčka zo zeleného hrášku, olivového oleja, cesnaku a petržlenu.

Typické cyperské nápoje

Cyprus má vynikajúce vína a jeho vinárske oblasti sú známe. Ochutnať môžete suché aj sladšie biele vína, ružové alebo červené vína. Najznámejšie je dezertné víno Commandaria – najstaršie značkové víno na svete.

Medzi obľúbený tvrdý alkohol patrí zivania. Cyperčania majú radi pivo alebo osviežujúcu brandy sour namiešanú z nemenej príjemnej miestnej brandy. Milovníci tohto nápoja určite ocenia 15 rokov starú brandy Adonis.

Miestna káva sa varí v džezve, je dosť silná a podáva sa buď ako „glyko“ s cukrom, „metrio“ s troškou cukru alebo „sketo“ úplne bez cukru.