Najväčší ostrov v Stredozemí je pretkaný veľkým množstvom kultúr a chutí: od aragónskej a arabskej ceztureckú a grécku až po francúzsku a africkú kuchyňu. Víno Malvázie z Liparských ostrovov, vôňa mandľovníkov, pistáciových stromov, olivových hájov, citrusovníkov či pínií sa tu snúbi s kulinárskou jednoduchosťou. K sicílskej kuchyni neodmysliteľne patria morské ryby a vynikajúce sladké zákusky. Pestré jedlá, ktorých každý kúsok je zážitkom, sú dochutené vlastnou soľou z Marsaly s využitím byliniek, základom tunajších pokrmov.
Sicílčania rozhodne nie sú zvyknutí na obedy a večere doma pri televízii. Väčšinou jedia v reštauráciách s rodinou alebo s priateľmi a zvyčajne o dosť neskôr, ako sme zvyknutí my. Na jedlo si dávajú čas, doprajú si predjedlá aj dezerty. Jedlo je pre nich vlastne spoločenská udalosť a príležitosť na konverzáciu a zábavu.
Na stole takmer nikdy nechýba panini, podobné nám známym plneným bagetám z "lepších" bagetérií, samozrejme miestny syr, šunka, talianske polosuché salámy alebo melóny. Malé predjedlá, tzv. antipasti, povzbudia chuť do jedla a skrátia čakanie na hlavný chod.