1. Fischer.sk
  2. Malta
  3. Malta
  4. Stravovanie a kuchyňa

Čo si objednať v maltskej reštaurácii?

Malta-Dobrou-chut-na-Malte.jpg

Maltská národná kuchyňa v sebe ukrýva vplyvy mnohých kultúr, ktoré žili na území ostrova v minulosti. V súčasnej dobe je veľmi evidentný vplyv talianskej kuchyne. Jedlá sa odlišujú podľa ročného obdobia.

O lahodnom maltskom králikovi

Typickým maltským pokrmom, ktorý by nemal vynechať žiadny návštevník, je fenek alebo tiež fenkata. Ide o divokého králika pripravovaného na tisíc a jeden spôsob. Králik sa pečie, dusí, vypráža, zapeká do cestovín, servíruje so špagetami alebo sa tradične pripravuje na červenom víne a cesnaku.

Počas svojej dovolenky na Malte nezabudnite tiež ochutnať číru rybaciu polievku aljottu so značnou dávkou cesnaku alebo tradičný maltský chlieb. Malťania o ňom s obľubou rozprávajú, že je najchutnejší na svete. Aby to bol ten pravý maltský chlieb, tak ho musíte zakúpiť v niektorom z miestnych malých pekárstiev. Najlepší je, samozrejme, čerstvý.

Sladké maltské dezerty a lahodné vína

Sladkou bodkou na záver môže byť maltský nugát ochutený mandľami či lieskovými orieškami alebo kosoštvorcové zákusky mqaret plnené datľami a pečené v oleji. Rýchlym a obľúbeným jedlom počas dňa sú pastizzi, teda taštičky z lístkového cesta plnené ricottou.

Po celej Malte uvidíte reklamy na typický miestny nealkoholický nápoj Kinnie vyrábaný z horkých pomarančov a miestnych byliniek. V súčasnosti je už možné ho dostať i vo verzii light. Kinnie sa podáva tiež s rumom ako Malta Libre. Milovníci vín ocenia kvalitnú výrobu vín odrôd Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay alebo Moscato. Ak by ste chceli zažiť naozaj autentický pôžitok z maltského vína, siahnite po pôvodných druhoch Gellewza a Ghirghentina.