Ochutnajte albánske recepty, sú zdravé a chutné

Albánska kuchyne nie je honosná, ani prekvapujúce, zato chutí, pestrá a zdravá. Vychádza z najlepších tradícií stredomorskej gastronómie, prepájajúci plody mora s hojnosťou vitamínov, olivovým olejom a čerstvosťou. K jej ďalším znakom patria dostatok zeleniny, zvlášť cesnaku a chilli papričiek. Nešetrí stredomorskými bylinkami (bazalka, mäta, oregano, rozmarín), najmä počas varenia mäsa a rýb. Veľkú inšpiráciu čerpá z kuchyne gréckej, talianskej a tureckej.

Za albánskej národné jedlo možno považovať tavë kosi, baranie či jahňacie mäso zapečené s ryžou a jogurtovou omáčkou. Albanie-kuchyne-Stravovanie-v-albánskem-hotelu.jpg

Predjedlá

  • Pšeničný chlieb (bukë gruri), kukuričný chlieb (bukë misri) – základ albánskej gastronomie, zajedá sa ním značné množstvo pokrmov.
  • Baba ganuš (baba ghanoush) - nátierka z upečené a rozmixovanej dužiny z baklažánu a ďalších prísad.

Polievky

  • Jahni - fazuľová polievka.
  • Tarator - chladená polievka z jogurtu, uhorky, cesnaku, kôpru, vlašských orechov, rastlinného oleja a vody.

Hlavné jedlá

  • Paçe – varené mäso z ovčej alebo prasacej hlavy dusené na cibuli, cesnaku, čiernom korení a octu.
  • Harapash - kukuričná kaša s jahňacím črevami, maslo a syr.
  • Ochridský pstruh s cibuľou a paradajkami patrí tiež k albánskym špecialitám.

Dezerty

  • Byrek - vrstvený zeleninový koláč z cesta filo obsahujúce mäso, syr feta, špenát, kapusta či paradajky.
  • Chalva (hallvë) – pražené mleté sezamové semienko ochutené cukrom, vanilkou a orechy.
  • Baklava - zákusok z vrstiev tenkého lístkového cesta yufka, orechov a medu.

Nápoje

  • Horský čaj (čaj mali) - čaj z bylinky hojník horský (Sideritis Syriac).
  • Boza (bozzë) – fermentovaný sladový nápoj z kukurice a pšenice ľahko nakyslej, sladkej chuti.
  • Dhallë – podmaslie.
  • Raki - anízová pálenka, jeden z populárnych alkoholických nápojov Albáncov.