Čo sú zanzibarské červené kolobusy a kde ich môžem vidieť?
Zanzibarské červené kolobusy (Piliocolobus kirkii) sú ohrozeným druhom opíc, ktoré prirodzene žijú najmä na hlavnom ostrove Zanzibaru. Vyznačujú sa hrdzavočerveným chrbtom, tmavou tvárou a výraznou bielou až sivobielou srsťou na hrudi a okolo tváre. Tieto spoločenské primáty žijú v skupinách a živia sa predovšetkým mladými listami, výhonkami a nezrelými plodmi.
Najlepším miestom na ich pozorovanie je Národný park Jozani Chwaka Bay, ktorý chráni vzácne pôvodné lesy a mangrovové porasty. Kolobusy sú tu pomerne zvyknuté na prítomnosť návštevníkov, preto ich možno často pozorovať aj zblízka. Ide však o voľne žijúce zvieratá, ktoré sa nesmú kŕmiť, chytať ani vyrušovať.