1. Fischer.sk
  2. Taliansko
  3. Stravovanie a kuchyňa

Čím vonia talianska kuchyňa?

Taliansko-Ochutnajte-jedinecnu-taliansku-kuchynu.jpg

Talianska kuchyňa je chutná, zdravá a veľmi obľúbená po celom svete. Preslávené sú talianske syry, údeniny, pizza, zmrzlina i vína.

Predjedlá

Byť v Taliansku a neochutnať preslávenú parmskú šunku, to by bol doslova hriech. Údeniny sa tu častejšie sušia ako údia. Určite teda vyskúšajte šunku prosciutto di Parma alebo vynikajúcu taliansku slaninku pancetta.

Prvé chody

Taliani ako prvý chod servírujú najčastejšie cestoviny (pasta) veľa rôznych tvarov, z ktorých najznámejšie u nás sú špagety pripravované na veľa rôznych spôsobov (nikdy však nie na sladko). Ponuku prvých chodov tvoria ďalej rizotá, opäť so širokou škálou variácií (vyskúšajte napríklad risotto con frutti di mare a spoznáte, že talianske rizoto vedia najlepšie pripraviť iba v Taliansku), nikdy však nie na sladko, a polievky veľa rôznych druhov. Prvé chody, teda cestoviny či rizoto alebo polievka, majú v reštauráciách spravidla i podobnú cenu.

V pizzeriách sa obvykle servíruje pizza ako jediný hlavný chod, pred pizzou sa teda prvý chod neservíruje. Pizza, pôvodne neapolská pochúťka, sa v roku 2017 presadila dokonca na zoznam svetového nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Umenie prípravy pizze po neapolsky sa vyvinulo už v 16. storočí. Tenké cesto sa tradične pečie v tehlovej rúre vykurovanej drevom a má tenkú kôrku. Najznámejšou pizzou je Margherita (rajčiny, mozzarella, olivový olej a bazalka). Často sa stretnete i s pizzou con prosciutto (šunková), con funghi (hubová) alebo con peperoni (s paprikami), existuje však mnoho desiatok, ba až stoviek druhov pizze.

Hlavné chody talianskeho obeda

Hlavným chodom v Taliansku sú obvykle rôzne druhy mäsa s prílohami (prílohy sú spravidla výrazne menšie ako u nás). Hlavným (avšak potom jediným) chodom však môže byť i pizza – pozri vyššie. Na stoloch Talianov sa veľmi často objavujú ryby a morské plody vrátane kreviet, mušlí, kalamárov a ďalších lahôdok.

Tradičným výrobkom z bravčového mäsa v Kalábrii je nduja a soppressata. Ide o jaterničku a krvavničku s tradičnou pálivou feferónkou. Údi sa nad aromatickým drevom, a potom sa ukladá do pivníc. Používa sa na pomazánky, do omáčok a ďalších jedál. Na Sardínii je populárne agnello arrosto, jedlo pripravené z jahňacieho mäsa.

Talianske múčniky a nápoje

Odporúčame dezert nevynechať. Poctivá talianska zmrzlina tartufo vás určite chladnými nenechá. Najlepšia je údajne v kalábrijskom mestečku Pizzo, kam kvôli nej jazdia ľudia nielen zo širokého okolia, ale dokonca z celého Talianska.

A čo na pitie? Samozrejme, talianske víno. Ten, kto pred tichými vínami uprednostňuje vína perlivé, zvolí prosecco z Benátska či regiónu Friuli. Avšak pozor – k pizzi sa pije zásadne pivo! Milovníci kávy musia ochutnať pravé talianske espresso. Je menšie, ale o to silnejšie, a má výbornú chuť.

Ak sa chcete v Taliansku správať ako domáci Taliani, pite cappuccino iba na raňajky (ktoré sú v Taliansku zvyčajne veľmi ľahké, spravidla iba káva/cappuccino, brioška a ovocná šťava), či všeobecne v dopoludňajších hodinách, po 11. hodine dopoludnia si ho objednávajú iba cudzinci.