Objavte chuť Kuby v Holguíne
Základnými surovinami sú ryža a fazuľa, pričom s touto kombináciou sa stretnete v mnohých jedlách, najčastejšie vo forme „moros y cristianos“ (ryža s čiernymi fazuľami). Z mäsa sa najčastejšie pripravuje hovädzie, bravčové a kuracie mäso. Vzhľadom na polohu sú bežnou súčasťou jedálnička ryby, krevety a iné morské plody.
Charakteristickú chuť jedlám dodávajú bylinky a koreniny ako kmín, oregano či koriander. Na marinovanie sa používajú limetky a pomaranče, čo dodáva jedlám sviežosť.
Na tradičné jedlá nedajú v Holguíne dopustiť
Ďalší tradičný pokrm je aiaco, hustá polievka pripravená z bravčového, hovädzieho a kuracieho mäsa, kukurice a koreňovej zeleniny. Jeho mladšou obdobou je holguinero sopon, výdatná a bohatá polievka z mäsa, hľuzovín a zeleniny, ktorá zasýti celú rodinu.
Na prestretý stôl stále patria aj tradičné klobásky auras, známe svojou pikantnou a aromatickou chuťou. Tieto klobásky sa často pripravujú z bravčového mäsa a sú ochutené zmesou korenín, vrátane cesnaku a papriky.
Aké typické jedlá ochutnať v Holguíne?
- Cóctel de Cangrejo: Lahodný krabí koktail, v ktorom sa mäso kraba mieša s omáčkami na báze majonézy a ovocia. Zvykne obsahovať avokádo, mango alebo ananás a podáva sa ako ľahký snack.
- Albóndigas de Macabí: Guľky, pripravené z jemného mäsa ryby macabí, dochutené bylinkami a koreninami. Podávajú sa v omáčke, ktorá môže byť paradajková alebo na báze iných ingrediencií.
- Ropa Vieja: Tento pikantný guláš s trhaným mäsom je vyhlásenou kubánskou špecialitou. Podáva sa k nemu ryža, fazuľa alebo vyprážané plantajny. Na dochutenie sa používajú bobkové listy, koriander, tymián alebo klinčeky.
- Lechón Asado: Pečené prasiatko je často stredobodom rodinných osláv, ale niektoré hotely ho pripravujú pre hostí ako ukážku kubánskej kuchyne, najmä počas špeciálnych udalostí a sviatkov.
- Camarones al Ajillo: Krevety na cesnaku sú pripravené v aromatickej omáčke z cesnaku, olivového oleja a bieleho vína. Jednoduché, lahodné, intenzívne.
- Pulpo a la Gallega: Tento pokrm zahŕňa chobotnicu varenú a podávanú s paprikou, olivovým olejom a zemiakmi. Je to jedlo pôvodom zo Španielska, ktoré si našlo svoju cestu do kubánskej kuchyne a je obľúbené pre svoju jemnú chuť.
- Pescado a la Parrilla: Pochúťkou je grilovaná ryba vylovená priamo z Karibského mora, marinovaná v citrónovej šťave a bylinkách. Konkrétny druh ryby môže variovať v závislosti od dostupnosti, ale často sa používajú ryby ako snapper (chňapal), grouper (kanic) alebo mahi-mahi.
Nápoje, ktoré musíte ochutnať
- Mojito: Osviežujúci koktail z rumu, limetky, mäty a sódy, ktorý je ideálny na horúce dni. Obľúbené je aj ovocné mojito s čerstvým ovocím ako sú jahody, ananás, mango alebo marakuja. Špecialitou je kokosové mojito s pridaním kokosového mlieka.
- Daiquiri: Ďalší klasický koktail z rumu a limetkovej šťavy, ktorý sa stal populárnym vďaka Ernestu Hemingwayovi. Excentrický spisovateľ často navštevoval bar El Floridita v Havane, kde si obľúbil ich verziu Daiquiri, ktorá sa neskôr stala známou ako "Hemingway Daiquiri" alebo "Papa Doble."
- Kubánsky rum: Vyskúšajte pohárik kvalitného rumu ako Havana Club, Bacardi alebo Santiago de Cuba, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou kubánskej tradície. Kubánci majú k nemu veľmi silný a hrdý vzťah a považujú ho za jeden z národných symbolov krajiny.