Írska kuchyňa a jej najlepšie recepty

Medzi starostlivo udržiavané írske tradície patrí aj príprava chutnej a zdravej stravy. Základnou surovinou írskej gastronómie sú zemiaky dopĺňané tradičnou zeleninou ako kapusta, kel, mrkva a cibuľa. Z mäsa prevláda predovšetkým baranie, v obľube je aj hovädzie, čerstvé ryby a plody mora. Takmer pri každom stole natrafíte na rozmanité druhy domácich ovčích syrov.

Národným pokrmom je dusená jahňacina so zmesou zeleniny irish stew. Medzi ďalšie typické jedlá patrí:

  • plnené (či neplnené) zemiakové placky boxty,
  • zemiaky s kapustou a cesnakom colcannon (recept naň nie je vôbec zložitý),
  • varené zemiaky so slaninou a klobásou coddle,
  • mäsový nákyp pečený so zemiakovým pyré shepherd 's pie,
  • krvavničky z bravčovej krvi a obilnej múky s klobásou a korením black pudding.

Ochutnajte vychýrené írske pochúťky

Populárnu prílohu tvorí tiež tradičný írsky chlieb soda bread. Obľúbené írske raňajky sú výdatné a kalorické. Ide o zmes slaniny, klobás, black puddingu a vajec. Najčastejším rýchlym občerstvením sú (v celom Commonweathe obľúbené) fish and chips (obaľované rybie filé s hranolkami).

Máte chuť na nejakú írsku sladkosť? Ako múčnik sa zvyčajne servíruje:

  • čajové pečivo v rozličných podobách,
  • na sladko pečený chlieb (hrozienkový či ovocný barmbrack),
  • trojuholníkový koláč farl.

Írske nápoje pozná každý

Alkoholovým nápojovým lístkom jednoznačne dominuje tunajšie svetoznáme tmavé pivo Guiness. Za ním nasledujú typické írske whisky ako Jameson, Bushmills či Tullamore Dew a jačmenná alebo zemiaková pálenka Poitín. Nealku dominuje čaj, typická írska limonáda red lemonade a írska káva so smotanou a s kvapkou whisky.