Írska kuchyňa a jej najlepšie recepty
Medzi starostlivo udržiavané írske tradície patrí aj príprava chutnej a zdravej stravy. Základnou surovinou írskej gastronómie sú zemiaky dopĺňané tradičnou zeleninou ako kapusta, kel, mrkva a cibuľa. Z mäsa prevláda predovšetkým baranie, v obľube je aj hovädzie, čerstvé ryby a plody mora. Takmer pri každom stole natrafíte na rozmanité druhy domácich ovčích syrov.
Národným pokrmom je dusená jahňacina so zmesou zeleniny irish stew. Medzi ďalšie typické jedlá patrí:
- plnené (či neplnené) zemiakové placky boxty,
- zemiaky s kapustou a cesnakom colcannon (recept naň nie je vôbec zložitý),
- varené zemiaky so slaninou a klobásou coddle,
- mäsový nákyp pečený so zemiakovým pyré shepherd 's pie,
- krvavničky z bravčovej krvi a obilnej múky s klobásou a korením black pudding.
Ochutnajte vychýrené írske pochúťky
Populárnu prílohu tvorí tiež tradičný írsky chlieb soda bread. Obľúbené írske raňajky sú výdatné a kalorické. Ide o zmes slaniny, klobás, black puddingu a vajec. Najčastejším rýchlym občerstvením sú (v celom Commonweathe obľúbené) fish and chips (obaľované rybie filé s hranolkami).
Máte chuť na nejakú írsku sladkosť? Ako múčnik sa zvyčajne servíruje:
- čajové pečivo v rozličných podobách,
- na sladko pečený chlieb (hrozienkový či ovocný barmbrack),
- trojuholníkový koláč farl.