Gastronómia na Mallorce 

Mallorská gastronómia sa opiera o lokálne a sezónne suroviny. Základ tvoria miestny olivový olej, čerstvá zelenina (najmä paradajky, baklažány, paprika), bravčové mäso, klobásy, ryby a morské plody z miestnych prístavov. Ktoré jedlá Mallorcy by ste si na dovolenke nemali nechať ujsť?  

Tradičné mallorské jedlá 

Medzi ikonické miestne pokrmy patrí pa amb oli – jednoduchý, no chutný chlieb potretý olivovým olejom, paradajkami a posypaný soľou. Domáci si ho radi vylepšujú aj pridaním miestneho syra, klobás, údenín, olív či hrozna. Sýtym jedlom na panvici je pripravované frito mallorquín z jahňacieho mäsa, zemiakov, papriky a vnútorností. Ako ľahký obed je obľúbený tumbet, zeleninové jedlo podobné francúzskemu ratatouille. Neodmysliteľnou súčasťou ostrovnej kuchyne je sobrassada – jemne pikantná roztierateľná klobása zo sušeného bravčového mäsa. Výborne chutí s grilovanou bagetkou, ale aj v teplej kuchyni ako osúčasť cestovín, rizota či pizze. Domácou špecialitou je arroz brut – husté a korenené  rizoto s mäsom, zeleninou a hubami. 

Morské plody a ryby 

Blízkosť mora pocítite samozrejme aj na tanieri – miestne trhy a reštaurácie ponúkajú čerstvé ryby priamo z lodí. Často sa konzumujú napr. makrela, kanic, pražma a morský vlk. Medzi najväčšie rybacie špeciality patria llampuga amb pebres (makrela s paprikami), peix al forn (ryba pečená so zeleninou) a arròs de peix (ryžovo-rybací vývar). Populárna je paella s morskými plodmi, aj keď pôvodne pochádza z pevninského Španielska.  
Pa amb oli
Hierbas

Sladkosti a dezerty 

Mallorca je rajom aj pre milovníkov sladkého. Najznámejším koláčom je ensaimada – jemné, špirálovito zvinuté pečivo. Pôvodne nebola ničím plnená, avšak v poslednom období ju cukrári začali plniť šľahačkou, čokoládou, škoricou či žĺtkovým krémom. V mestách ako Valldemossa natrafíte na coca de patata, sladké pečivo v tvare buchty s ľahkou a nadýchanou konzistenciou. Domáci aj turisti nedajú dopustiť na vyprážané churros s horkou čokoládou na namáčanie. V lete osvieži vynikajúca zmrzlina – ochutnajte napr. mandľovú, figovú, zmrzlinu z dračieho ovocia. 

Nápoje 

K dobrému jedlu patria aj výnimočné nápoje. Sangria a miestne vína z oblastí Binissalem či Pla i Llevant sú bežnou súčasťou hlavného jedla na Mallorce. Ako digestív sa tradične podáva Hierbas, aromatický bylinný likér, ktorý môže byť sladký, suchý alebo polosuchý. Rýchlo rastie aj popularita remeselných pív, ktoré ochutnáte v moderných reštauráciách. 

Gastronomické zážitky 

Pre gurmánov ponúka ostrov rôzne kulinárske aktivity: ochutnávky v historickej Palme, degustácie vín i varenie s miestnymi šéfkuchármi. Mimoriadne obľúbené sú návštevy vinárstiev v oblastiach Binissalem a Pla i Llevant, kde si môžete pozrieť celý proces výroby vína. Farmárske trhy sú ideálnym miestom na nákup autentických produktov – nájdete tu čerstvé ovocie, zeleninu, olivový olej s označením pôvodu, sušené figy, ručne vyrábané marmelády aj remeselné vína. Medzi najživšie trhy patrí trh v Sineu (streda), Ince (piatok) alebo Santanyí (sobota).