Portugalská kuchyňa patrí k najlepším na svete, preto vrelo odporúčame navštíviť i niektoré z miestnych reštaurácií či trhov a ochutnať aspoň jednu portugalskú špecialitu. Nebudete ľutovať.
Portugalci si prípravu jedál nijako nekomplikujú. Samotné suroviny sú vynikajúce a divoké kombinácie alebo veľa korenia nie sú potrebné. Jedálny lístok sa skladá z čerstvého chleba, olív, veľa druhov syra, údenín, čerstvých rýb, plodov mora, grilovaného mäsa a samozrejme skvelého vína.
Miestne reštaurácie uspokoja vaše chuťové poháriky a predčia vaše tajné očakávania. Skúsiť tu môžete čokoľvek od poctivej a výdatnej kuchyne až po modernú gastronómiu.
Na portugalskom jedálnom lístku víťazia ryby, ale stretnete sa i s chutnou úpravou rôznych druhov mäsa. Hojne sa využíva olivový olej a cesnak. Miestni milujú veľmi sýte zeleninové, strukovinové a rybacie polievky, ktoré často zahusťujú zemiakovým alebo zeleninovým pyré.
Z rybacích špecialít k obľúbeným patrí espada preta (vlasochvost šabľovitý), ktorú môžete ochutnať na niekoľko spôsobov: s vyprážaným banánom, krevetovou omáčkou alebo dusenými rajčinami a cibuľou.
Určite sa stretnete aj s regionálnym jedlom espetada. Je to hovädzie mäso naložené v cesnaku, vavrínových listoch a s hrubou soľou grilované ako špíz. Existuje veľa ďalších variácií espetady, pripravujú sa napríklad i z kuracieho mäsa alebo z kalmárov.
Ako príloha sa okrem tradičných (zemiaky, ryža, chlieb) často podáva milho frito – smažená kukuričná hustá kaša. Pre nás možno trochu zvláštna úprava, ale ak ju vyskúšate, určite vám bude chutiť.