Posedenie v algarvskej reštaurácii

Algarve-Vino-patri-k-symbolom-portugalskej-gastronomie.jpgPortugalská kuchyňa patrí k najlepším na svete, preto vrelo odporúčame navštíviť i niektoré z miestnych reštaurácií či trhov a ochutnať aspoň jednu portugalskú špecialitu. Nebudete ľutovať.

Portugalci si prípravu jedál nijako nekomplikujú. Samotné suroviny sú vynikajúce a divoké kombinácie alebo veľa korenia nie sú potrebné. Jedálny lístok sa skladá z čerstvého chleba, olív, veľa druhov syra, údenín, čerstvých rýb, plodov mora, grilovaného mäsa a samozrejme skvelého vína.

Miestne reštaurácie uspokoja vaše chuťové poháriky a predčia vaše tajné očakávania. Skúsiť tu môžete čokoľvek od poctivej a výdatnej kuchyne až po modernú gastronómiu.

Vyskúšajte festivaly jedla v Algarve

V celom kraji Algarve sa koná niekoľko známych gastronomických akcií. Skúste zavítať aspoň na jednu z nasledujúceho kvarteta.

Feira Concurso Arte Doce v Lagos

Počas troch dní v júli môžete ochutnať tie najlepšie cukrárenské výrobky od miestnych cukrárov. Obzvlášť si dávajú záležať na marcipáne, ten tu totiž milujú asi všetci.

Feirra da Serra v Sao Brás de Alportel

Na konci júla ochutnáte v Sao Brás de Alportel lokálne špeciality a samozrejme aj tradičné výrobky v najlepšej kvalite – od syrov, údenín a vína až po sladkosti. To všetko za doprovodu hudobníkov a tanečníkov.

Festival da Cerveja v Silves

Ak holdujete pivu, tento festival by vám nemal uniknúť. Vždy začiatkom júna a augusta sa v mestečku Silves koná pivná prehliadka, na ktorej ochutnáte zlatý mok mnohých druhov. O zábavu sa starajú tunajší hudobníci, speváci a tanečníci, o zážitky teda nie je núdza po celú dobu festivalu.

Festival de Marisco v Olhão

Čo Portugalci naozaj vedia, to je pripraviť vynikajúce čerstvé ryby a ďalšie plody mora. Ak vám vyjde dovolenka na polovicu augusta, túto slávnosť dobrého jedla určite navštívte. Okrem gurmánskych zážitkov sa môžete tešiť na pestrý hudobný doprovod známych umelcov.

Čo si objednať z jedálneho lístka

Na portugalskom jedálnom lístku víťazia ryby, ale stretnete sa i s chutnou úpravou rôznych druhov mäsa. Hojne sa využíva olivový olej a cesnak. Miestni milujú veľmi sýte zeleninové, strukovinové a rybacie polievky, ktoré často zahusťujú zemiakovým alebo zeleninovým pyré.

Z rybacích špecialít k obľúbeným patrí espada preta (vlasochvost šabľovitý), ktorú môžete ochutnať na niekoľko spôsobov: s vyprážaným banánom, krevetovou omáčkou alebo dusenými rajčinami a cibuľou.

Chuťovka menom espetada

Určite sa stretnete aj s regionálnym jedlom espetada. Je to hovädzie mäso naložené v cesnaku, vavrínových listoch a s hrubou soľou grilované ako špíz. Existuje veľa ďalších variácií espetady, pripravujú sa napríklad i z kuracieho mäsa alebo z kalmárov.

Ako príloha sa okrem tradičných (zemiaky, ryža, chlieb) často podáva milho frito – smažená kukuričná hustá kaša. Pre nás možno trochu zvláštna úprava, ale ak ju vyskúšate, určite vám bude chutiť.

Čo sa pije v Algarve?

Medzi obľúbenými nápojmi víťazí jednoznačne víno a pivo. Samozrejme odporúčame ochutnať miestnu výrobu.