Gastronómia ostrova Barbados je chutná a voňavá

K základným rysom barbadoskej (bajanskej) gastronómie patria vplyvy britské, africké a indické, obľuba v ostrejšej chuti a celková podobnosť s karibskou kuchyňou. Používa sa veľa rýb a plodov mora (dôkazom je pravidelná grilovacia slávnosť Fish Fry vo Welches), zeleninových šalátov, marinád so zmesou bylín a korenia.

Gastronomie-Barbados.jpg

Široká ponuka reštauračných zariadení na Barbadose zahŕňa rozmanité chute a vône z celého sveta. Pochutnať si môžete v luxusných reštauráciách, čínskych alebo francúzskych reštauráciách, pizzérií, fast foodoch, ale nezavrhujte ani stravovanie v obyčajných stánkoch na ulici.

Obľúbené pokrmy a nápoje na Barbadose

K populárnym jedlám patria rybie karbonátky, conkies (dusená zmes v banánovom liste) alebo roti (kura so zemiakmi v kukuričnej placke). Veľmi chutné sú sendviče z lietajúcej ryby a tiež ryba koryféna (doráda alebo mahi-mahi), zobrazená v štátnom znaku Barbadosu. Národný pokrm cou-cou obsahuje hlavne kukuričnú múku a ibištek.

Ani osviežujúce pitie vás na Barbadose nesklame. Barbadoský rum, obzvlášť značka Mount Gay sa radí medzi najlepšie v Karibiku. Veľkej obľuby dosahuje aj lokálne pivo Banks, ďalej sa pijú ovocné šťavy a džúsy, čaje a káva.