1. Fischer.sk
  2. Španielsko
  3. Španielska kuchyňa

Španielska kuchyňa

Spanielsko-Dobru-chut-v-Spaelsku.jpg

Španielska kuchyňa sa skladá hlavne z veľkého množstva rýb, mušlí, kreviet, sépií alebo chobotníc. Nikdy nechýba
olivový olej, čerstvá zelenina, ovocie a víno.

Pozrite sa na prehľad španielskych jedál, s ktorými sa najčastejšie stretnete.

Typické španielske jedlá

Pierna de Cordero

Ovčie stehno.

Conejo con Cebolla

Králik na cibuli.

Arroz a la Marinera

Polievka s ryžou a s morskými plodmi.

Flan

Dezert podobný pudingu.

Paella

Zmes ryže a kuracieho alebo bravčového mäsa, príp. kreviet, mušlí alebo sépií. Pridáva sa hrášok, paprika, cesnak a koreniny. Všetko sa varí vo vývare z rýb a nakoniec sa pridáva šafran.

All I Oli

Olej s rozpučeným cesnakom a petržlenom alebo majonézou s cesnakom.

Sofrit Payes

Rôzne druhy mäsa, osmažené zemiaky, cesnak, petržlen, rôzne druhy korenia (paprika, čierne korenie, klinčeky, bobkový list, šafran, oregano).

Guisado de Pescado

Dusené rybie mäso.

Lechona

Pečené prasiatko.

Caldo

Rybací, mäsový alebo hydinový vývar.

Gallo, rape, sirvia, salmonetes, merluza

Najobľúbenejšie morské ryby.

Gambas

Krevety.

Tumbet

Zeleninový nákyp zo zemiakov, baklažánu, cukety a papriky.

Arroz brut

"Špinavá ryža" s kúskami bravčového, kuracieho alebo králičieho mäsa.

Frito mallorquin

Jedlo z baraních alebo bravčových obličiek a pečene so zemiakmi, cibuľou, fazuľou, cesnakom, feniklom, hráškom a paprikovými strukmi.

Gofio

Gofio sa podáva k rôznym jedlám namiesto chleba. Vyrába sa z praženého pšeničného, kukuričného alebo jačmenného zrna. Hoci je bežnou súčasťou jedálnička, v reštaurácii si ho budete môcť objednať len zriedka.

Mojo

Ide o pikantnú omáčku k mäsu a rybám. Pozostáva z octu, olivového oleja, cesnaku, paprikových strukov, feferóniek, soli, korenia, papričiek, čili, šafranu a rasce. Na základe pomeru a druhu korenia vzniká jej charakteristická príchuť a farba, najznámejšia je mojo rojo (červená, pikantná) a mojo verde (zelená).

Papas arrugadas

Zemiaky uvarené v šupke vo veľmi slanej vode. Výborne chutia s omáčkami mojo.

Sopa de pescado

Rybacia polievka s ryžou a šafranom. Variácie sopa de pescado sa robia z rôznych druhov rýb, mušlí, kôrovcov a zeleniny.

Potaje

Ide o hustú zeleninovú polievku zvyčajne zo sezónnej zeleniny. Receptov je nepreberné množstvo, preto málokedy ochutnáte rovnaké potaje.

Puchero [pučero]

Puchero sa pripravuje zo siedmich druhov mäsa. Väčšinou sa podáva pri slávnostných príležitostiach.

Ryby

Ryby sú neodmysliteľnou súčasťou jedálneho lístka. Zvláštnou špecialitou je napríklad vieja. Výborná je s olivovým olejom a omáčkami mojo.

Typické španielske nápoje

Sangria

Červené víno, v ktorom je naložené ovocie, pomarančový džús a rôzne druhy destilátov.

Palo

Likér vyrobený na báze svätojánskeho chleba.

Víno

Najznámejšie je červené víno z oblasti Binissalem a biele víno z oblasti Levante.

Hierbas

Likér z mäty piepornej, listov z pomarančovníka, bobkového listu, rozmarínu, borovice, cukru a citrónovej kôry.