Španielska kuchyňa sa skladá hlavne z veľkého množstva rýb, mušlí, kreviet, sépií alebo chobotníc. Nikdy nechýba
olivový olej, čerstvá zelenina, ovocie a víno.
Pozrite sa na prehľad španielskych jedál, s ktorými sa najčastejšie stretnete.
Ovčie stehno.
Králik na cibuli.
Polievka s ryžou a s morskými plodmi.
Dezert podobný pudingu.
Zmes ryže a kuracieho alebo bravčového mäsa, príp. kreviet, mušlí alebo sépií. Pridáva sa hrášok, paprika, cesnak a koreniny. Všetko sa varí vo vývare z rýb a nakoniec sa pridáva šafran.
Olej s rozpučeným cesnakom a petržlenom alebo majonézou s cesnakom.
Rôzne druhy mäsa, osmažené zemiaky, cesnak, petržlen, rôzne druhy korenia (paprika, čierne korenie, klinčeky, bobkový list, šafran, oregano).
Dusené rybie mäso.
Pečené prasiatko.
Rybací, mäsový alebo hydinový vývar.
Najobľúbenejšie morské ryby.
Krevety.
Zeleninový nákyp zo zemiakov, baklažánu, cukety a papriky.
"Špinavá ryža" s kúskami bravčového, kuracieho alebo králičieho mäsa.
Jedlo z baraních alebo bravčových obličiek a pečene so zemiakmi, cibuľou, fazuľou, cesnakom, feniklom, hráškom a paprikovými strukmi.
Gofio sa podáva k rôznym jedlám namiesto chleba. Vyrába sa z praženého pšeničného, kukuričného alebo jačmenného zrna. Hoci je bežnou súčasťou jedálnička, v reštaurácii si ho budete môcť objednať len zriedka.
Ide o pikantnú omáčku k mäsu a rybám. Pozostáva z octu, olivového oleja, cesnaku, paprikových strukov, feferóniek, soli, korenia, papričiek, čili, šafranu a rasce. Na základe pomeru a druhu korenia vzniká jej charakteristická príchuť a farba, najznámejšia je mojo rojo (červená, pikantná) a mojo verde (zelená).
Ide o hustú zeleninovú polievku zvyčajne zo sezónnej zeleniny. Receptov je nepreberné množstvo, preto málokedy ochutnáte rovnaké potaje.
Puchero sa pripravuje zo siedmich druhov mäsa. Väčšinou sa podáva pri slávnostných príležitostiach.
Ryby sú neodmysliteľnou súčasťou jedálneho lístka. Zvláštnou špecialitou je napríklad vieja. Výborná je s olivovým olejom a omáčkami mojo.
Červené víno, v ktorom je naložené ovocie, pomarančový džús a rôzne druhy destilátov.
Likér vyrobený na báze svätojánskeho chleba.
Najznámejšie je červené víno z oblasti Binissalem a biele víno z oblasti Levante.
Likér z mäty piepornej, listov z pomarančovníka, bobkového listu, rozmarínu, borovice, cukru a citrónovej kôry.
Spätné volanie
Otázka k zájazdu
Záujem o službu
Kontaktujte nás