Geografia ostrova: Kde leží Djerba? 

Djerba je klenot Stredozemného mora, ktorý sa na mape nachádza v severnej časti afrického kontinentu, konkrétne v južnej časti Tuniska. Je nielen najväčším tuniským ostrovom, ale aj najväčším ostrovom severnej Afriky. Na mape ho nájdete hlboko v Gabeskom zálive. S pevninou ho spája historická Rímska cesta, ktorej základy pretrvali tisíce rokov. Okrem mosta sa na ostrov dostanete aj trajektom z prístavu Ajim alebo letecky. Čas na Djerbe je rovnaký ako na Slovensku, pretože ostrov sa nachádza v časovom pásme GMT+1, rovnako ako stredná Európa. Nemusíte si teda prestavovať hodinky, keď priletíte na medzinárodné letisko Djerba-Zarzis (DJE). 

Topografia a prírodné charakteristiky 

Djerba je so svojou rozlohou približne 514 km² porovnateľná s veľkosťou Prahy. Napriek tejto rozlohe je ostrov takmer dokonale plochý. Jeho najvyšší „vrchol“ sa vypína do výšky iba 54 metrov nad morom. Aj keď na Djerbe nenájdete piesočné duny, blízkosť Sahary je tu cítiť na každom kroku – krajina je extrémne plochá a suchá a pobrežie je mimoriadne plytké. Hĺbka presahujúca 20 metrov sa nachádza až 20 kilometrov od brehu. Vďaka tomu je pobrežie ideálne na pokojné kúpanie a zároveň slúži ako prirodzená ochrana, ktorá ostrov v minulosti chránila pred náhlymi útokmi z mora. 
Dedina Guellala

Obyvateľstvo a hospodárstvo 

Na Djerbe žije približne 140 000 obyvateľov, čo pri rozlohe 514 km² predstavuje hustotu zaľudnenia zhruba 270 ľudí na km². Hlavným mestom ostrova je Houmt Souk, kde sa sústreďuje obchodný a spoločenský život. Ďalšie významné mestá, ako napríklad Midoun, Agir, Guellala či Ajim, sú roztrúsené po celom ostrove a každé má svoju špecifickú atmosféru. 

Hoci Djerba disponuje úrodnou pôdou, trápi ju chronický nedostatok vody. Voda sa sem musí dovážať potrubným systémom, ktorý vedie popri Rímskej ceste z pevniny. Napriek tomu sa na ostrove darí pestovaniu olív, citrusov, datlí, mandlí, paradajok a obilia. Olivový olej z Djerby je známy pre svoju vysokú kvalitu. Dôležitú úlohu v hospodárstve hrajú aj rybolov a chov oviec. Kvôli nedostatku vody a obmedzenej poľnohospodárskej produkcii sa však viac ako 40 % potravín dováža.