Gastronómia na ostrove Djerba

Djerba patrí medzi regióny Tuniska s najvýraznejším podielom tradičných jedál. Ostrov bol dlhé roky izolovaný od pevniny, čo spôsobilo, že miestne jedlá, postupy a receptúry sa menili oveľa pomalšie než na pevnine Tuniska. Francúzska kolonizácia tu však rozšírila používanie pečiva, zaviedla obľubu v ľahších dezertoch a kávovej kultúre a zaviedla viacchodové stolovanie. 

Pýchou ostrova je vynikajúci olivový olej 

Miestna kuchyňa stojí na štyroch pilieroch, ktoré predstavujú olivový olej, paradajky, koreniny a štipľavá pasta z chilli papričiek harissa. V produkcii oleja je Tunisko tretie na svete a predbieha ho už len a Grécko a Španielsko. Na Djerbe dokonca existujú aj exkurzie zamerané na olivový olej, ktoré vás zavedú do historických lisovní a umožnia vám ochutnať oleje zo starých miestnych odrôd. Olej si môžete kúpiť nielen v obchodoch, ale aj čapovaný v stánkoch od domácich a chutí prvotriedne. 

Ochutnáte mäso, tuniaka aj chobotnicu 

Z mäsa sa na Djerbe konzumuje najmä jahňacina, kuracina a kozie mäso, hovädzie sa používa menej a bravčové tu, samozrejme, nenájdete. Základ väčšiny jedál tvorí zelenina, a to hlavne paradajky, paprika, baklažán, cuketa a zemiaky. Djerba je známa aj pestovaním kvalitných datlí a granátových jabĺk

Morské plody a ryby sú tu ľahko dostupné a v porovnaní s európskymi prímorskými destináciami aj lacnejšie. Najčastejšie sa stretnete s pražmou, morským vlkom, barakudou a tuniakom. Výnimočné postavenie má chobotnica, ktorá sa tu loví tradične pomocou hlinených nádob, ukladaných na morské dno. 

Z príloh sa jedáva kuskus, ryža alebo chlieb tabouna, pečený v hlinenej peci. Ostrovania jedia radi aj polievky. Obľúbená je najmä Shorba (jemná paradajková polievka s koreninami) a Lablabi, hustá cícerová polievka. Zo sladkostí si pochutnáte na baklave, chalve či semolínových koláčikoch s datľovou pastou magroudh

Tradičným jedlom je ryža s kúskami rýb 

Jedným z najznámejších ostrovných jedál je Rouz Djerbi. Ide o ryžu zmiešanú so zeleninou, bylinkami a kúskami mäsa alebo rýb, ktoré sa spolu dusia v pare. Ďalšie tradičné pokrmy sú Ojja (tuniské “lečo” s paradajkami a paprikou), Brik (vyprážané taštičky plnené vajcom a tuniakom) a Couscous s rybou. Vegetariáni môžu ochutnať Salata Mechouia (grilovaná zmes paradajok a paprík s kúsami tuniaka), Lablabi (hustá cícerová polievka) či zeleninový kuskus
Koreniny a olivový olej
Polievka Shorba

Mimo rezortov sa najlepšie najete v hlavnom meste 

Ak sa chcete najesť v lokálnych podnikoch, najlepší výber nájdete v Houmt Souk, najväčšom meste ostrova. Máte tu najväčšiu šancu ochutnať čerstvé ryby, ktoré ešte v deň úlovku putujú na stoly v reštauráciách. Zájsť môžete aj na večeru do menších rodinných podnikov, v ktorých odporúčame napr. dusenú jahňacinu s paradajkami. Pre rodiny s deťmi sú vhodné podniky Midoune a Sidi Mahrez, ktoré ponúkajú kombináciu tuniskej a stredomorskej kuchyne.  

Najautentickejšie jedlo varia malé jedálne pri trhoch. Podávajú sa tu jednoduché lokálne klasiky ako Brik, malé vyprážané rybky, grilované kúsky kozieho a jahňacieho mäsa, polievka Shorba alebo zeleninové šaláty. Milovníkom dobrej kávy odporúčame vyskúšať miestnu kávu s kardamónom a ochutnať aj čerstvý mätový čaj. Jedlým suvenírom môžu byť domáci olivový olej, koreniny, datle, oriešky a tradičné sladkosti

V hoteloch je najlepšou voľbou all inclusive 

Hotelová strava je slušná a pomerne pestrá, no v porovnaní s veľkými rezortnými destináciami ako Turecko či Egypt býva jednoduchšia a menej zameraná na autentické tuniské jedlá. Vybrať si môžete tri koncepty stravovania:  
  • All inclusive je pohodlná a rozumná voľba, pretože na Djerbe je menej reštaurácií pri plážových rezortoch. Bufety ponúkajú skôr medzinárodné jedlá, v cene býva alko aj nealko. 
  • Polpenzia predstavuje ideálny kompromis, ak chcete kombinovať komfort hotela s ochutnávaním miestnych jedál počas výletov. 
  • Individuálne stravovanie je tu komplikovanjšie, ale je to tiež možnosť, ak vám nevadí stravovať sa “na studeno” či jesť pouličné jedlo. Varenie kvôli nízkej kvalite vody neodporúčame. 

Voda a alkohol: pite a kupujte s rozumom 

Na Djerbe odporúčame piť len balenú vodu. Miestna voda je silne mineralizovaná a nemusíte ju znášať dobre. Alkohol je na Djerbe regulovaný a najjednoduchšie je kúpiť ho priamo v hoteloch, kde vám ponúknu pivo, víno aj základné miešané drinky. Ak si chcete niečo kúpiť mimo rezortu, hľadajte špecializované obchody označené ako „Magasin d’alcool“. Z miestnych špecialít stojí za ochutnanie Boukha, tradičný figový destilát. Vyvarujte sa nákupu veľmi lacných alebo neznámych destilátov a tiež opitosti na verejnosti. Počas Ramadánu býva predaj obmedzený alebo pozastavený. 

FAQ 

Aké sú miestne špeciality Djerby?
Aké sú najlepšie reštaurácie na Djerbe?
Môžem piť vodu z vodovodu na Djerbe?