Jedlo na Mauríciu: exotická zmes chutí a kultúr 

Maurícijská kuchyňa je pestrou mozaikou indických, francúzskych, čínskych, afrických a kreolských vplyvov. Základ tvoria ryža na desiatky spôsobov, morské plody, čerstvá zelenina a množstvo korenín – od čili a kardamónu cez klinčeky, šafran až po kari. V  jedlách často ucítite aj cesnak, zázvor a škoricu. Ako prílohu okúsite okrem ryže aj roti – plochý chlieb podobný indickej placke. 

Trhom Maurícia vládnu placky a čili guľky 

Ak by ste ostrovanov požiadali o najtypickejšie jedlo, určite by vám ponúkli Dholl puri – neoficiálne národné jedlo Maurícia. Ide o mäkké placky plnené žltou šošovicou, namáčané do rôznych omáčok. Ďalším obľúbeným jedlom sú Gâteaux piment – malé vyprážané guľky zo žltého hrachu s čili. Na trhoch a plážach často narazíte aj na Boulettes, teda knedličky v horúcom vývare plnené krevetami, jahňacím mäsom, kuracím či tofu. 

Hlavným jedlám kraľuje maurícijské kari 

Medzi hlavné jedlá patrí Maurícijské kari, ktoré sa líši podľa pôvodu. Indické kari je aromatickejšie a hutnejšie, zatiaľ čo kreolské má ľahšiu paradajkovú chuť. Najčastejšie sa pripravuje kuracie kari, no odvážnejší môžu ochutnať aj kari z chobotnice, netopiera či jeleňa. Z ryžových jedál vyniká Biryani, voňavý pokrm s mäsom, koreninami a zemiakmi. Z čínskej kuchyne si Mauríčania obľúbili smažené rezance, chop suey či jarné závitky. 

Medzi kreolské špeciality patrí aj Fish vindaye – ryba marinovaná v nakladanej omáčke, Rougaille – paradajkový základ s cesnakom a bylinkami, a Mazavaroo, silne pikantná zelená čili pasta. Ak ste na mäso, okúste hovädzie na grile a hydinu, miestny spôsob prípravy vás nadchne. 
Biryani
Dholl puri

Nevynechajte čerstvé ovocie a znamenitý rum 

Ako dezert sa na Mauríciu najčastejšie podáva čerstvé ovocie – papája, mango, ananás, melón či guava. Sladšie jazýčky potešia Napolitaine (sušienky s ovocnou náplňou), kokosové koláče, múčniky zo sladkých zemiakov alebo kukuričný puding. 

Z nápojov sa oplatí vyskúšať Aloudu, chladený nápoj z mlieka, ľadovej drte a morských rias, miestnu kávu Chamarel a samozrejme maurícijský rum, jeden z najlepších v Indickom oceáne. Z piva vyskúšajte značky Phoenix Beer alebo Blue Marlin.  

Vyrazte na trhy aj do malých bistier 

Chcete spoznať pravú chuť ostrova? Začnite na Central Markete v Port Louis a stánkoch s typickými pouličnými jedlami. Do menších rodinných reštaurácií po celom ostrove môžete zájsť napríklad na denné menu s ryžou, fazuľou a čerstvou rybou. Hotelové reštaurácie stavajú na lokálnych surovinách v prémiovej úprave – typické sú napríklad grilované krevety s vanilkovou omáčkou alebo tuniak s tamarindom. Na rozdiel od mnohých exotických destinácií, kde je rozdiel medzi turistickými a miestnymi podnikmi priepastný, na Mauríciu sa dobre najete takmer kdekoľvek

Otázky a odpovede o jedle na Mauríciu 

Aké jedlá a chute charakterizujú maurícijskú kuchyňu?
Kde ochutnať najlepšie pouličné jedlo, ako je dholl puri či gâteaux piment?
Ktoré miestne reštaurácie alebo farmárske trhy odporúčate pre autentickú kuchyňu?
Aké sú najtypickejšie dezerty a nápoje, vrátane miestneho rumu a aloudy?
Čo sa pije na Mauríciu?
Čím je maurícijská kuchyňa zaujímavá?