Čo ochutnať v Marsa Alam? 

Kuchyňa Marsa Alam si vďaka svojej polohe pri Červenom mori získa najmä milovníkov čerstvých rýb a morských plodov. Denne sa tu lovia rôzne druhy rýb, krevety, kalamáre a iné morské pochúťky, ktoré sú pripravované na mnoho spôsobov – grilované, pečené, vyprážané alebo dusené. V mnohých reštauráciách si môžete vybrať čerstvé úlovky dňa priamo z pultu. 

Hlavné jedlá dopĺňajú typické predjedlá (mezze) s rôznymi dipmi ako hummus (cícerová pasta), baba ghanoush (baklažánová pasta) alebo tahini (sezamová pasta). Z ovocia sa môžete tešiť na sladké melóny, mango, banány, datle, figy, pomaranče a granátové jablká, ktoré sa často podávajú ako dezert alebo sa z nich pripravujú osviežujúce čerstvé šťavy.  

Typické jedlá 

Medzi typické a obľúbené jedlá patria falafel, smažené cícerové fašírky podávané v pita chlebe, a shawarma, tenké plátky grilovaného mäsa (často kuracieho alebo hovädzieho) marinované v korení a podávané v chlebe s rôznymi omáčkami a zeleninou. Obľúbenou polievkou je molokhia, hustý zeleninový vývar z listov jutovníka, často podávaný s ryžou a kúskami mäsa alebo hydiny.  

Ako osviežujúci šalát si môžete vychutnať petržlenový šalát tabbouleh (tabula)  s bulgurom, paradajkami, cibuľou, citrónovou šťavou a olivovým olejom.  

Dezerty a sladkosti 

Orientálne sladkosti v Marsa Alam sú skutočnou oslavou cukru a bohatých chutí, často sýte a intenzívne. Určite narazíte na baklavu s nasekanými orechmi a mandľami, prípadne na jemný krupicový koláč basbúsa, ktorý býva tiež poliaty sladkým sirupom. Ak máte radi netradičné kombinácie, vyskúšajte kunafu, koláč z tenkých rezancových nití zapečených s orechmi a medom. Pre milovníkov krémových dezertov je tu omm ali, egyptská verzia ryžového nákypu alebo mliečna kaša mahalabíja ochutená ružovou vodou a posypaná chrumkavými orechmi a pistáciami. 
Baba ghanoush
Kunafa

Nápoje 

Medzi obľúbené nápoje patrí tradičný egyptský čaj, často sladený a podávaný v malých pohárikoch, silná turecká káva a osviežujúci ibištekový čaj (karkade), ktorý sa pije teplý aj studený. V turistických oblastiach sú dostupné aj bežné nealkoholické nápoje a lokálne pivo či víno. 

Strava v hoteloch 

V hoteloch v Marsa Alam sa zvyčajne stretnete s ponukou medzinárodnej kuchyne, samozrejme s výnimkou bravčového mäsa, ktoré je v islame zakázané. V ponuke prevažujú jedlá z hydiny, rýb a široký výber bezmäsitých pokrmov. Nechýbajú šaláty, prílohy, rôzne druhy mäsa (najmä hydina a hovädzie), ryby a morské plody.  

Z tradičných egyptských jedál nájdete na bufetových stoloch jedlá ako fazuľová kaša (ful medames), fazuľové fašírky (ta'ameya), zmes ryže, cestovín, šošovice a omáčky (koshari) či rôzne druhy dusenej zeleniny a mäsa. Obmenu a možnosť ochutnať špeciality z rôznych kútov sveta predstavujú obľúbené tematické večere. All inclusive zvyčajne zahŕňa nealkoholické nápoje (voda, džúsy, limonády) a lokálne alkoholické nápoje (pivo, víno, liehoviny).