Čo ochutnať v Hurghade? 

Hurghada je vďaka svojej polohe pri Červenom mori rajom pre milovníkov čerstvých rýb a morských plodov. Tešiť sa môžete na šťavnaté krevety, chutné kalamáre a ďalšie morské delikatesy. Pripravujú sa na množstvo spôsobov – lahodne grilované s bylinkami, pečené s aromatickou zeleninou, chrumkavo vyprážané alebo dusené v omáčkach. 

Typická je prítomnosť aromatických korenín, olivového oleja a čerstvej zeleniny, ale tiež strukovín, ako je cícer a fazuľa. K jedlám sa podáva ryža alebo čerstvá sezónna zelenina v podobe šalátov. Cestoviny sa kombinujú s rôznymi omáčkami. Keďže bravčové mäso je v islame zakázané, z mäsa sa pripravuje predovšetkým kuracie, hovädzie a jahňacie. Hlavné jedlá dopĺňajú typické predjedlá (mezze) s rôznymi dipmi ako cícerová, baklažánová či sezamová pasta.  

Typické jedlá sú plné strukovín 

Medzi hlavné jedlá, ktoré stoja za ochutnanie, patrí sýty ful medames (guláš z dusených fava fazúľ), výdatné košari (pouličné jedlo zo zmesi šošovice, cestovín a ryže) a aromatické wara einab (plnené vínne listy). K mnohým jedlám sa podáva tradičný chlieb aish baladi. Zo šalátov je obľúbený základný egyptský šalát salata baladi z paradajok, uhoriek a cibule a osviežujúci tabouleh s bulgurom, paradajkami a petržlenom. 

Z mäsových špecialít je lahôdkou plnený holub 

Ponuka mäsových jedál v Hurghade sa zameriava na hovädzie, jahňacie a hydinové mäso. Pochutíte si na grilovaných hovädzích alebo baraních fašírkach (kofta) alebo špízoch (kebab). Ďalšou populárnou pochúťkou je shawarma, plátky baranieho mäsa pečené na otočnom ražni a podávané v pita chlebe. Špeciálnou delikatesou, s ktorou sa môžete stretnúť, je plnený holub (hamam mahshi). Mladé holúbky s jemným mäsom sa plnia zmesou ryže, byliniek a korenín a následne sa pečú alebo dusia.  
Medames
Ibištekový čaj

Dezerty a sladkosti voňajú po mede a orechoch 

Sladká bodka za obedom nesmie chýbať na stole ani v Hurghade. Typický dezert je maehallabiya, jemný mliečny puding, podobný talianskej panna cote. Ďalším neodolateľným dezertom je sladká baklava či atayef, malé skladané palacinky plnené smotanou alebo orechmi a poliate sirupom. Charakteristickými prísadami sladkostí v Hurghade sú med, rôzne druhy orechov a aromatická ružová voda. 

Chuť Egypta v pohári: od ibištekového čaju po kávu s kardamónom 

Egyptským národným nápojom je ibištekový čaj karkade, ktorý môže byť podávaný teplý alebo studený a má charakteristickú kyslasto-sladkú chuť. Stálicou je ahwa, silná a sladká káva, dochutená kardamónom, ktorá sa pije z malých šálok. Okrem týchto tradičných nápojov sú v ponuke aj čerstvé ovocné šťavy. Turistom chutí najmä čerstvo vylisovaná šťava z manga, pomarančov alebo granátového jablka

Strava v hoteloch je prispôsobená medzinárodným chutiam 

V hoteloch v Hurghade sa zvyčajne stretnete s ponukou medzinárodnej kuchyne. Kvalita all inclusive ponuky sa môže líšiť v závislosti od kategórie hotela, avšak vo všeobecnosti možno očakávať bufetové stoly s výberom medzinárodných jedál, doplnené o pár lokálnych špecialít. 

Vyskúšať môžete aj lokálne reštaurácie a lacný a chutný street food v kamenných prevádzkach. Pouličnému jedlu z mobilných stánkov bez tečúcej vody je lepšie vyhnúť sa. Na morské plody je najlepšie zájsť do reštaurácie, ktorá sa na ne špecializuje. Vzhľadom na horúce podnebie je mimoriadne dôležité dodržiavať pitný režim. Pite výhradne balenú vodu, aby ste predišli dehydratácii a tráviacim problémom.