Na čom si pochutnať počas dovolenky v Sardínii?

sardinia-Sardinska-kuchyna-ukryva-skutecne-poklady.jpg

Jednoduchosť a zároveň výrazné chute, čerstvé suroviny a dlhá tradícia, to sú základy sardínskej gastronómie. Používajú sa predovšetkým paradajky a iná zelenina, domáce cestoviny, mäso a ryby, chlieb, víno, mlieko a syry. Po predkrme (antipasto) nasleduje primo piatto, druhý chod secondo piatto a na záver sladké dolce.

Pečivo a mäso v sardínskom prevedení

Chlieb je na Sardínii naozaj posvätný a môžete sa tu s ním stretnúť v mnohých podobách. Zásluhu na tom má tunajšia dlhá tradícia jeho pečenia, nadväzujúce náboženské rituály aj rozľahlé lány obilia, tiahnuce sa najmä v nížine Campidano severne od metropoly Cagliari. Ochutnajte rôzne regionálne chlebové varianty ako pistoccu, civraxiu, pane carassau či coccoi.

Sardínčania milujú cestoviny, napríklad guľôčky fregula nájdete v množstve rozličných pokrmov. Tradičné malloreddus a sa campidanesa má základ v paradajkovej omáčke s klobásou a syrom pecorino.

Rovnako dôležité je v sardínskom jedálnom lístku mäso, predovšetkým bravčové a jahňacie, tradične opekané na ražni nad ohňom. Delikatesou, ktorá stojí za ochutnanie, je carraxiu, využívajúcou na prípravu pečienky rozpálené aromatické drevo v jame. Z rýb sa na tanieri často stretnete so sladkovodnými druhmi, napríklad úhorom a parmicou, obľúbení sú však aj typickí obyvatelia morí - tuniak, žralok škvrnitý a mušle.

Charakteristické sardínske dezerty a nápoje

V podstate neobmedzená je ponuka sladkostí. Na jej čele stoja mandľové gueffos, šišky sebada s pomarančovou kôrou, bielkové gule pirichittus, nugátové GATT a orieškové 8 caschettes. K hlavným ingredienciám patrí med, múka, cukor a rôzne druhy orechov. Nielen k zákusku sa výborne hodí výrazná talianska káva alebo citrónový likér Limoncello.

Možno trochu bokom záujmu sa doteraz nachádzajú vína zo Sardínie. Je to škoda, lebo sú naozaj lahodné. Sami napokon ochutnajte napríklad dezertné víno Moscato a NASCO, či červené Monica di Cagliari. Skutočnou lahôdkou je potom biele víno Vermentino di Gallura, ktoré sa považuje za kráľa sardínskych bielych vín a pýši sa najvyšším vyznamenaním DOCG (Denominazione di Origine controlli e Garantita). Ak holdujete červenému, a ak siahnete po víne z odrody Cannonau, určite nebudete ľutovať. Toto víno patrí údajne k najstarším v Stredomorí, zreje v sudoch z dubového a gaštanového dreva a môže mať až 15% alkoholu. Niektoré zdroje dokonca hovoria o tom, že túto odrodu pestovali už pôvodní obyvatelia Sardínie.