Gastronómia na Mallorce

Tapas bary, vermutérie, trhy, kvalitné vína... Gastronómia Palmy je pestrá, živá a plná kontrastov. Čo ochutnať a kam zájsť na dobré jedlo? Pozrite si naše tipy na gastronomické zážitky v hlavnom meste Malorky. 

Začnite typickými špecialitami ostrova 

V hlavnom meste nemôžete obísť produkty, na ktoré sú miestni hrdí. Ako prvé teda ochutnajte miestnu špecialitu sobrasadu – mäkkú, jemne pikantnú klobásu z čiernych malorských prasiat, ktorú si natriete na teplý chlieb alebo ochutnáte v tapas baroch. Ďalším typickým produktom je sladké kysnuté pečivo Ensaïmada, ktoré nájdete v špecializovaných pekárňach po celej Palme. 

V uliciach Palmy narazíte aj na typické llonguet sendviče, ktoré sú veľmi populárne. Niečo ako pizza, ale bez syra a rajčinovej omáčky je coca. Ide o mimoriadne variabilné cesto, ktoré sa pečie s rôznymi sezónnymi surovinami: zeleninou, sardinkami, cibuľou či figami. Ak máte radi atmosféru trhov, nevynechajte Mercado de Olivar alebo Santa Catalina Market.  

Čerešničkou na torte je sladučké churros con chocolate – vyprážané cesto podávané s horúcou čokoládou. Najtradičnejší podnik, kde ich ochutnať, je Can Joan de S’Aigo, ktorý funguje už od 18. storočia. 

Užite si super atmosféru v tapas baroch a vermutériách  

Srdcom večernej Palmy sú tapas bary a vermutérie, ktoré radi navštevujú turisti aj miestni. Tie najlepšie nájdete v historickom centre a štvrti Santa Catalina. Ochutnať v nich môžete klasické malé porcie jedla s domácim vermutom. Podniky sú večer plné a panuje v nich uvoľnená, hlučná atmosféra, typická pre temperamentné Španielsko. Niektoré podniky sa zameriavajú na morské plody, iné na mäso či vegetariánske tapas. 
Ensaimada
Sangria

Vychutnajte si domáce jedlo v “cellers” reštauráciách 

Cellers (alebo "celleres") sú tradičné malorské reštaurácie, ktoré pôvodne slúžili ako vinárske pivnice. Neskôr sa z nich stali jednoduché, rustikálne podniky s domácim jedlom podľa starých receptov. Sú pre ne typické kamenné múry, sudy či drevený nábytok. Na jedálnom lístku tu nájdete tradičné malorské jedlá ako napr. frito mallorquín, zapečené jahňacie či špeciality z čierneho prasaťa. Ak chcete ochutnať ostrov tak, ako ho poznajú miestni, navštívte napríklad Celler Sa Premsa

Objavte aj Michelin reštaurácie a svetovú kuchyňu 

Gastronómia v Palme sa však neobmedzuje len na malorské tradície. V štvrti Santa Catalina nájdete pestrú ponuku medzinárodných reštaurácií: thajských, mexických, japonských, aj barov s fúziou chutí. Známa je najmä ulica Carrer de la Fàbrica, kde sa stretáva moderný gurmánsky svet s uvoľnenou dovolenkovou atmosférou. 

V historickom centre Palmy objavíte aj štyri Michelinské reštaurácie: Marc Fosh, DINS Santi Taura, Zaranda a Adrián Quetglas. Spoločným menovateľom je, že každý chod je premyslený do detailu a večera v týchto podnikoch sa mení na kulinárske predstavenie. K jedlu si doprajte pohár sangrie alebo koktail z bylinkového likéru Hierbas Mallorquina

Praktické tipy: Kam zájsť na lacné jedlo či street food? 

Lacno sa najesť v Palme nie je problém. Na obed odporúčame menú del día – zvýhodnené denné menu s viacerými chodmi. Ak však dávate prednosť rýchlejšiemu a neformálnemu stravovaniu, street food v Palme vás milo prekvapí.  

Výborné občerstvenie za rozumné ceny nájdete napríklad v okolí trhov Mercado de Olivar a Santa Catalina Market. Kúpite tu čerstvé sendviče (napr. llonguets), tacos, burritos, empanadas, naplnené placky alebo porcie paelly do ruky. Street food je lacnejšou alternatívou k reštauráciám a dá sa ním bez problémov prestravovať počas dňa, najmä na obed. 

Brunch si najlepšie vychutnáte v podnikoch ako El Perrito, Mama Carmen's či Fibonacci Café, ktoré kombinujú lokálne a medzinárodné chute. Pokiaľ ide o rezerváciu do reštaurácií, odporúčame ju najmä večer a počas víkendov. Prepitné nie je povinné, ale ak ste spokojní, bežne sa necháva 5–10 %.