×

Máme radost, že se Vám nabídka líbí. Ozveme se co nejdříve!

Hlavné chody francúzskej kuchyne

Ak sa chystáte do zeme galského kohúta, určite tam ochutnajte francúzsku kuchyňu. Počas storočí svojho vývoja sa stala synonymom vybraného gurmánstva s celým radom unikátnych a vynikajúcich jedál. Francúzska kuchyňa svojimi receptami výrazne ovplyvnila gastronómiu takmer všetkých európskych krajín. Je kolískou takzvanej haute cuisine (gastronómia na vysokej úrovni – potrpí si na detaily a špičkový vzhľad jedál. Za zodpovedajúce ceny sa servíruje väčšinou v luxusných hoteloch a reštauráciách).

Francuzsko-Jahnacie-maso-je-typickou-sucastou-francuzskej-kuchyne.jpg

Základným prvkom francúzskej kuchyne sú ryby, plody mora, jahňacie mäso, teľacie mäso, hovädzie a baranie mäso. K nim sa pridáva vo veľkom množstve zelenina, najmä špargľa, čakanka, karfiol a špenát, syry, paštéty a víno. Najčastejšou prílohou bývajú rozličné druhy vynikajúceho pečiva, hlavne bagiet, croissantov a provensálskeho chleba fougasse.

Základné položky francúzskeho menu

Každý správny obed začína zvoľna. Z francúzskych predjedál odporúčame artičoky so zálievkou vinaigrette, burgundské vajcia, francúzske toasty, gratinádu z baklažánov, grilované mušle éclade, lososa na bretónsky spôsob či šunku po provensálsky.

Medzi najviac typické francúzske hlavné chody patrí:

  • Opekaná zeleninová zmes ratatouille,
  • hustá rybia polievka bouillabaisse,
  • hovädzie mäso dusené so zeleninou na červenom víne bourguignon,
  • hydina na víne coq au vin,
  • varená zmes fazule, bravčového mäsa, pečienky a klobás cassoulet,
  • jedlo z duseného hovädzieho mäsa so zeleninou pot-au-feu.

Známou exotickou pochúťkou sú slimáky a žabie stehienka, nepatria však k bežne konzumovaným jedlám Francúzov.

Francúzske zákusky a nápoje

Francúzska gastronómia je tiež preslávená celým radom skvelých dezertov, hlavne čokoládových. Či už máte alebo nemáte radi sladké, vyskúšajte:

  • Profiterole – čokoládou preliate krémové guličky z odpaľovaného cesta
  • Mousse au chocolat – krém z nadýchanej čokolády
  • Crème brûlée – pudingový krém s karamelom
  • Éclaire – pudingová šiška so šľahačkou
  • Tarte tatin – typický jablkový koláč pečený cestom nahor
  • Pain au chocolat – croissant plnený tabuľkou čokolády.

U nápojov je na čele samozrejme víno, ktoré Francúzi pijú doslova viac ako vodu. Francúzsko je najväčším výrobcom vína na svete a značky ako Bordeaux či Champagne sa spolu s odrodami Merlot, Pinot noir, Savignon, Chardonnay alebo Syrah tešia celosvetovej obľube.

Z ostatných alkoholických nápojov sa vo Francúzsku pijú hlavne koňaky (podľa mesta Cognac) a ovocné pálenky ako kalvádos (calvados – pôvodom z Normandie). Populárne sú aj anízové a palinové likéry pastis a absint či mierny alkoholicky kvasený mušt cidre.

Chcem získavať informácie o zaujímavých produktoch a ponukách a rád vám poskytnem spätnú väzbu k vašim službám
Chcem, aby ste obsah a ponuky prispôsobili mojim záujmom a preferenciám