Čo ochutnať v Marsa Matruh? 

Kuchyňa v Marsa Matrouh spája stredomorské chute s tradičnými egyptskými a beduínskymi receptami, ktoré sa odovzdávajú z generácie na generáciu. Základom miestneho jedálnička sú obilniny (najmä jačmeň a pšenica), strukoviny, zelenina, olivový olej, bylinky a čerstvé ovocie. Mäso sa v domácej kuchyni vyskytuje skôr výnimočne – pripravuje sa najmä pri sviatkoch alebo špeciálnych príležitostiach. Často ide o sušené mäso (gideed), ktoré takto zvyknú konzervovať beduíni bez potreby chladenia. 

Vďaka polohe pri mori si tu prídu na svoje najmä milovníci čerstvých morských plodov. V ponuke sú denne lovené ryby, krevety či kalamáre, pripravované grilovaním, dusením alebo pečením. Miestnou rybacou špecialitou je sayadiya – korenená ryba podávaná s ryžou ochutenou karamelizovanou cibuľou a korením.  

Typické jedlá a regionálne špeciality 

Unikátnou regionálnou špecialitou je jačmenný kuskus. Vyrába sa tradičným spôsobom v kamenných mlynoch a zvyčajne tvorí prílohu k mäsu alebo zelenine. Medzi tradičné jedlá patrí aj deshish bel gedeed – výdatná jačmenná polievka s kúskami mäsa, ktorá pochádza z beduínskej kuchyne. 

Ďalším zaujímavým jedlom je gideed – sušené mäso pripravené podľa tradičnej konzervačnej metódy, ktorú používali beduíni na dlhé púštne cesty. Mäso sa zvyčajne krája na pásy, solí a suší na slnku, následne sa uskladní v nádobách so sadlom. V modernej kuchyni sa používa ako dochucovadlo alebo súčasť polievok a dusených pokrmov. 

Populárne pouličné jedlá zahŕňajú klasiky ako falafel (ta’ameya), shawarma, koshari či hustá zeleninová polievka molokhia

Dezerty a sladkosti 

Na stole v Marsa Matrouh nechýbajú ani tradičné orientálne sladkosti – baklava plnená orechmi a medom, jemná basbousa zo semoliny poliatá sladkým sirupom či kunafa, dezert z tenkých rezancov zapekaných s orechmi, maslom a medom. V letných mesiacoch sú obľúbené aj chladené mliečne dezerty ako mahalabíja s ružovou vodou a orieškami. 
Konafa
Sayadiya

Nápoje 

Z nápojov dominuje sladený čierny čaj s mätou a turecká káva. Miestni si radi vychutnávajú aj karkade – ibištekový čaj s intenzívnou chuťou a sýtou farbou, ktorý sa podáva teplý aj chladený. V turistických častiach sú bežne dostupné aj nealkoholické nápoje, džúsy z čerstvého ovocia, a v hoteloch tiež lokálne pivo a víno. 

Produkty na trhoch 

Na miestnych trhoch v Marsa Matrouh si môžete kúpiť voňavé paradajky, uhorky, cibuľu, baklažány, čerstvé bylinky ako koriander a mäta, ale aj datle, figy, melóny či granátové jablká. Trhy sa konajú priamo v meste, najmä okolo Alexandria Street a na známom Libya Souq (známy aj ako Souq Libya). Otvorené sú každý deň, hlavne ráno. 

Strava v hoteloch 

Hotely v Marsa Matrouh ponúkajú kombináciu egyptskej a medzinárodnej kuchyne s dôrazom na čerstvosť a pestrý výber. V ponuke bývajú grilované ryby, morské plody, hydina, hovädzie mäso, ale aj množstvo vegetariánskych jedál, šalátov a čerstvého ovocia. Bravčové mäso sa v jedálnych lístkoch neobjavuje, no výber je dostatočne rozmanitý. 

Súčasťou bufetov bývajú aj tradičné egyptské jedlá ako ful medames, ta’ameya, molokhiya či koshari. All inclusive balíčky zvyčajne zahŕňajú nealkoholické nápoje aj lokálny alkohol (pivo, víno, liehoviny). Niektoré hotely navyše ponúkajú tematické večere, počas ktorých môžete ochutnať aj kuchyne iných krajín.