Gastronómia Srí Lanky je veľmi pikantná a veľmi dobrá

Srílanská kuchyňa je veľmi podobná juhoindickej. Základom každého jedla je varená ryža, rezance a placky. K ním sa podávajú ryby, morské plody, kuracie a bravčové mäso. Najčastejšie omáčky sú s kari, ktoré sa pripravujú na mnoho spôsobov. A nezabudnite, že väčšina pokrmov na ostrove je dosť štipľavá, preto neodporúčame dochucovať čímkoľvek ostrejším.

Typické jedlá na Srí Lanke

Sri-Lanka-Ryby-jsou-oblibenou-pochoutkou-Srilancanu.jpg

Pol sambol

Štipľavá červená pasta z chilli a kokosu pol sambol sa používa k zvýšeniu štipľavosti pokrmov.

Thali

Vegetariánske kari nazývané thali pochádza z južnej Indie.

Biriyani

Kari biriyani sa na ostrov dostalo zo severnej Indie.

Kool

Varená, pečená a potom na slnku vysušená zelenina kool je často servírovanou pochúťkou miestnych obyvateľov.

Sausage bun

Sladký rožok so zapečeným kuracím párkom sausage bun má jednu príjemnú vlastnosť, totiž iba minimálnu štipľavosť.

Hoppers

Špecialita ostrova hoopers sa podáva k raňajkám alebo k večeri. Jedná sa o palacinku, v ktorej strede tróni mištička s medom a jogurtom.

Populárne nápoje na Srí Lanke

Sri-Lanka-Cajove-plantaze-na-Sri-Lance.jpg

Srílanský čaj

Najobľúbenejší nápoj na ostrove je čaj a väčšinou sa pije s teplým mliekom a cukrom.

Elephant House

Studený nápoj elephant house má mnoho rôznych príchutí.

Palmové víno toddy

Skôr než víno pripomína toddy pôvodný indický punč. Vyrába sa v rôznej kvalite a s rôznym obsahom alkoholu.