Srílanská kuchyňa je veľmi podobná
juhoindickej. Základom každého jedla je varená ryža, rezance a placky. K ním sa podávajú ryby, morské plody, kuracie a bravčové mäso. Najčastejšie omáčky sú s kari, ktoré sa pripravujú na mnoho spôsobov. A nezabudnite, že väčšina pokrmov na
ostrove je dosť štipľavá, preto neodporúčame dochucovať čímkoľvek ostrejším.
Typické jedlá na Srí Lanke
Pol sambol
Štipľavá červená pasta z chilli a kokosu
pol sambol sa používa k zvýšeniu štipľavosti pokrmov.
Thali
Vegetariánske kari nazývané
thali pochádza z južnej
Indie.
Biriyani
Kari
biriyani sa na ostrov dostalo zo severnej Indie.
Kool
Varená, pečená a potom na slnku vysušená zelenina
kool je často servírovanou pochúťkou miestnych obyvateľov.
Sausage bun
Sladký rožok so zapečeným kuracím párkom
sausage bun má jednu príjemnú vlastnosť, totiž iba minimálnu štipľavosť.
Hoppers
Špecialita ostrova
hoopers sa podáva k raňajkám alebo k večeri. Jedná sa o palacinku, v ktorej strede tróni mištička s medom a jogurtom.
Populárne nápoje na Srí Lanke
Srílanský čaj
Najobľúbenejší nápoj na ostrove je
čaj a väčšinou sa pije s teplým mliekom a cukrom.
Elephant House
Studený nápoj
elephant house má mnoho rôznych príchutí.
Palmové víno toddy
Skôr než víno pripomína
toddy pôvodný indický punč. Vyrába sa v rôznej kvalite a s rôznym obsahom alkoholu.