Seychelská kuchyňa a jedlá, ktoré sa oplatí ochutnať
Ako sa varí v Indickom oceáne?
Seychelská gastronómia ponúka jedlá najmä francúzskej a britskej kuchyne, v menu ale často nájdete aj jedlá africké, čínske, indické a kreolské. Seychelské jedlá lahodia nielen jazyku, ale i oku. Nikdy nechýbajú ryby a morské plody, z príloh hlavne ryža a zemiaky na veľa spôsobov.
Základ tvoria ryby, morské plody a korenie
Z rýb sa najčastejšie pripravuje tuniak, barakuda, žralok, mečúň alebo king fish, čo je exotický druh makrely. Z tých pre nás menej známych druhov rýb je to napríklad chňapal, bourzwa či obľúbená koralová rybka grouper alebo parrot fish, ktorá je typická „zobákom papagája“. Z morských plodov sú obľúbené kraby, ďalej mušle, chobotnice a krevety. Kuracie, baranie a hovädzie mäso sa na ostrovy dováža.
K hlavným jedlám sa podáva ryža alebo zemiaky, ktoré môžu byť pražené, pečené alebo pripravené ako kaša. Obvyklé sú aj sladké zemiaky a chlebovník. Zo zeleniny sa najčastejšie používajú rajčiny, baklažán, dyňa alebo palmové výhonky. Samozrejme, nechýba ani korenie.
Ostrovné špeciality
Ak si chcete dopriať seychelskú špecialitu, dajte si grilované ryby v marináde, polievku z kôrovcov, divokého moriaka, korytnačiu polievku, žabie stehienka, dusených kaloňov a placky z chlebovníka, ktoré sú obzvlášť vynikajúce. K jedlám nesmú chýbať omáčky, hlavne z čili papričiek a z kokosového mlieka.
Ako ďalšie ingrediencie sa používa šľahačka, biele víno, citrón a cesnak; nenahraditeľné sú rajčiny, pekanové orechy a vanilka. Z korenia sa používa čili, kardamóm, tamarind, škorica, klinčeky, citrónová tráva, zázvor, koriander, čierne korenie, mäta, muškátový orech a oriešok a rôzne bylinky.
Obľúbené je kari a zelenina vrátane dyne a baklažánu. Zo šalátov je najdrahší „milionársky“, z mladých palmových výhonkov (salade de palmiste; odseknutý výhonok sa sparí v pare a preleje majonézou). Drahá je aj dreň z nezrelých plodov Coco de Mer, miestnej endemickej palmy. Obľúbené sú múčniky z karamelizovaných banánov, kokosu a vanilky; v ponuke ovocia prevažuje ananás, mango, avokádo, banány (17 druhov), citrusy vrátane grapefruitov a maličkých „bigerades“, mučenka, custard apple (čerimoja), melóny a papája.
Najobľúbenejším nápojom je svetlé pivo, hlavne Seybrew Lager a Ecu. Vína sa pijú prevažne palmové, a to tzv. „toddy“ a „calou". Ochutnať môžete i likéry, väčšinou s ananásovou príchuťou. Veľmi dobrý je čaj z miestneho čajovníka.
Vybrané seychelské špeciality
Bouillon brede
Výdatná polievka zo zeleniny.
Bourgeois grille
Grilovaný chňapáč
Caille
Korytnačie mäso, podávané v korytnačom pancieri.
Carri coco
Mleté mäso alebo ryba s kokosovým mliekom.
Coconut fish/chicken curries
Ryba alebo kura na kari zaliate kokosovým mliekom, okorenené badiánom alebo tamarindom a cibuľou.
Chicken Seychelles
Kura na kari s pomarančom.
Daube de banan
Banány s kokosovou omáčkou, ochutené vanilkou, škoricou a muškátovým orieškom.
Chatini requin
Žralok s prílohou z praženej zeleniny a ovocia.
Chauve-souris (curried fruit bat)
Dusený kaloň.
„Milionársky šalát“
Súčasťou šalátu sú vrchné výhonky paliem (bez nich palmy zahynú).
Poisson sale
Miestna špecialita, presolená sušená ryba.
Poisson triplé
Marinovaná grilovaná ryba.
Prawns curried in sweet sauce or grilled in garlic butter
Garnát v sladkej omáčke alebo grilovaný s cesnakovým maslom.
Rougaille
Špeciálna rajčinová omáčka, najčastejšie sa servíruje k mäsu a rybám.
Smoked sailfish
Údená lietajúca ryba