×

Máme radost, že se Vám nabídka líbí. Ozveme se co nejdříve!

Stravovanie, kuchyňa a reštaurácie na Bali

Ak milujete skvelé jedlo, o gurmánske zážitky tu rozhodne nebudete mať núdzu. Varí sa hlavne z ryže, vajec, tofu, veľkého množstva zeleniny, hydinového mäsa a, samozrejme, nechýba ani ponuka rýb a morských plodov. Hojne sa využíva korenie, chilli alebo kokosové mlieko. Čo si na Bali užije snáď každý turista, je ponuka exotického ovocia. Verte, že tu je tisíckrát chutnejšie!

Väčšina jedál nevyžaduje dlhé hodiny varenia a napriek tomu, že pokrmy majú rozmanité chute, ich príprava nie je vôbec zložitá. Balijčania preferujú najmä úpravu formou vyprážania, a tak na obed či večeru nebudete nikdy dlho čakať.

Ponuka reštaurácií a iných stravovacích zariadení je veľmi široká a cenovo sa dosť líši. Ak sa vydáte na niektorú z miestnych špecialít mimo turistických centier, odporúčame navštíviť skôr menšie reštaurácie alebo si dať niečo v pojazdnom bufete, tzv. warungu. Vždy je však na mieste obozretnosť. Nie všetky stravovacie zariadenia zodpovedajú hygiene, na ktorú sme zvyknutí. Nájdite si miesto, kde to vyzerá živo, pretože práve tam sa jedlo točí najrýchlejšie. Máte tak väčšiu istotu, že bude pripravené čerstvé. To isté platí aj v prípade nápojov. Hľadajte miesta, kde je väčšia koncentrácia ľudí. Aj keď uvidíte, že sa nápoje pripravujú z vody v bareli, môžu sa v nej tvoriť baktérie, ak je otvorený už dlhší čas. 

Balijská kuchyňa určite stojí za to a bola by veľká škoda ju aspoň nevyskúšať. Nižšie nájdete zopár tipov, čo na ostrove ochutnať.

Bali-Ovocny-trh.jpg

Typické jedlá:

Nasi Goreng

Vyprážaná ryža s mäsom, morskými plodmi, zeleninou alebo vajcom.

Nasi Campur

Varená ryža s mäsom, rybou, zeleninou a príp. aj s vajcom.

Curries

Mäso alebo zelenina v pikantnej omáčke. Spravidla sa podáva s ryžou.

Mie Goreng

Vyprážené rezance na rôzne spôsoby.

Bakso Ayam

Kuracia polievka s mäsovými knedličkami.

Gado Gado

Dusená zelenina s arašidovou omáčkou.

Bravčové a kuracie satay

Bravčové alebo kuracie mäso v marináde s arašidovou omáčkou. Pripravuje sa na ihle.

Babi guling

Prasiatko na ražni. Podáva sa spravidla s ryžou.

Vyprážané kurča s chilli pastou

Kuracie alebo slepačie vyprážané stehno s bylinkami, chilli pastou alebo zeleninou. Príloha býva opäť ryža.

Ovocný šalát s chilli omáčkou

Ovocný šalát z papáje a ďalších druhov ovocia s chilli a rybacou pastou, zázvorom a cukrom.

Vyprážaný tempeh/tofu s ostrou papričkou

Malý snack z tofu alebo tempehu s malou štipľavou papričkou.

Dezerty

Ak budete mať po jedle chuť na sladkú bodku, dajte si flambovaný banán, puding z čiernej alebo bielej ryže s kokosovým mliekom, či palacinky s cukrom.

Nápoje

Čerstvé fresh džúsy a koktejly

100% ovocné šťavy z banánu, manga, ananásu, karamboly, avokáda a veľa ďalších druhov. Sú lacné a chuťovo vynikajúce. Oceníte ich predovšetkým pri oddychu na pláži.

Pivo

Predáva sa v 620ml fľašiach. Najrozšírenejšími značkami sú Bintang a Bali Hai. Bintang je na úrovni európskych pív, Bali Hai je vodovejšie a chuťovo menej výrazné.

Čaj

Chladený sa predáva vo fľaši v každom obchode, odporúčame ale vyskúšať aj čerstvý z miestnych lístkov s ľadom ako ice tea v niektorom z miestnych podnikov. 

Káva – kopi jahe

Typická balijská cibetková káva, ktorá sa pripravuje ako náš turek a pridáva sa do nej kúsok zázvoru.

Arak

Palmová alebo ryžová pálenka, ktorá sa pije čistá aj miešaná s ovocnými šťavami.

Brem

Ryžové víno.

Chcem získavať informácie o zaujímavých produktoch a ponukách a rád vám poskytnem spätnú väzbu k vašim službám
Chcem, aby ste obsah a ponuky prispôsobili mojim záujmom a preferenciám