Ak milujete skvelé jedlo, o gurmánske zážitky tu rozhodne nebudete mať núdzu. Varí sa hlavne z ryže, vajec, tofu, veľkého množstva zeleniny, hydinového mäsa a, samozrejme, nechýba ani ponuka rýb a morských plodov. Hojne sa využíva korenie, chilli alebo kokosové mlieko. Čo si na Bali užije snáď každý turista, je ponuka exotického ovocia. Verte, že tu je tisíckrát chutnejšie!
Väčšina jedál nevyžaduje dlhé hodiny varenia a napriek tomu, že pokrmy majú rozmanité chute, ich príprava nie je vôbec zložitá. Balijčania preferujú najmä úpravu formou vyprážania, a tak na obed či večeru nebudete nikdy dlho čakať. Ponuka reštaurácií a iných stravovacích zariadení je veľmi široká a cenovo sa dosť líši. Ak sa vydáte na niektorú z miestnych špecialít mimo turistických centier, odporúčame navštíviť skôr menšie reštaurácie alebo si dať niečo v pojazdnom bufete, tzv. warungu. Vždy je však na mieste obozretnosť. Nie všetky stravovacie zariadenia zodpovedajú hygiene, na ktorú sme zvyknutí. Nájdite si miesto, kde to vyzerá živo, pretože práve tam sa jedlo točí najrýchlejšie. Máte tak väčšiu istotu, že bude pripravené čerstvé. To isté platí aj v prípade nápojov. Hľadajte miesta, kde je väčšia koncentrácia ľudí. Aj keď uvidíte, že sa nápoje pripravujú z vody v bareli, môžu sa v nej tvoriť baktérie, ak je otvorený už dlhší čas.
Balijská kuchyňa určite stojí za to a bola by veľká škoda ju aspoň nevyskúšať. Nižšie nájdete zopár tipov, čo na ostrove ochutnať.
Vyprážaná ryža s mäsom, morskými plodmi, zeleninou alebo vajcom.
Varená ryža s mäsom, rybou, zeleninou a príp. aj s vajcom.
Mäso alebo zelenina v pikantnej omáčke. Spravidla sa podáva s ryžou.
Vyprážené rezance na rôzne spôsoby.
Kuracia polievka s mäsovými knedličkami.
Dusená zelenina s arašidovou omáčkou.
Bravčové alebo kuracie mäso v marináde s arašidovou omáčkou. Pripravuje sa na ihle.
Prasiatko na ražni. Podáva sa spravidla s ryžou.
Kuracie alebo slepačie vyprážané stehno s bylinkami, chilli pastou alebo zeleninou. Príloha býva opäť ryža.
Ovocný šalát z papáje a ďalších druhov ovocia s chilli a rybacou pastou, zázvorom a cukrom.
Malý snack z tofu alebo tempehu s malou štipľavou papričkou.
Ak budete mať po jedle chuť na sladkú bodku, dajte si flambovaný banán, puding z čiernej alebo bielej ryže s kokosovým mliekom, či palacinky s cukrom.
100% ovocné šťavy z banánu, manga, ananásu, karamboly, avokáda a veľa ďalších druhov. Sú lacné a chuťovo vynikajúce. Oceníte ich predovšetkým pri oddychu na pláži.
Predáva sa v 620ml fľašiach. Najrozšírenejšími značkami sú Bintang a Bali Hai. Bintang je na úrovni európskych pív, Bali Hai je vodovejšie a chuťovo menej výrazné.
Chladený sa predáva vo fľaši v každom obchode, odporúčame ale vyskúšať aj čerstvý z miestnych lístkov s ľadom ako ice tea v niektorom z miestnych podnikov.
Typická balijská cibetková káva, ktorá sa pripravuje ako náš turek a pridáva sa do nej kúsok zázvoru.
Palmová alebo ryžová pálenka, ktorá sa pije čistá aj miešaná s ovocnými šťavami.
Ryžové víno.
Zanechajte nám svoje telefónne číslo a náš odborný poradca vás bude kontaktovať.
ZAVOLAJTE MI SPÄŤ
Dohodnite si schôdzku v najbližšej pobočke. Šetrite svoj čas a nechajte nás vypracovať vhodnú ponuku.
OBJEDNAŤ SCHÔDZKU
Nie ste si 100% istí výberom zájazdu? Sme pripravení odpovedať všetky vaše otázky.
ODOSLAŤ OTÁZKU
Spätné volanie
Otázka k zájazdu
Záujem o službu
Návšteva pobočky
Môj FISCHER
Používateľské meno
heslo Zabudli ste heslo?
Zadajte obsadenosť
Počet cestujúcich 1. izba
Vek detí
Pridať ďalšiu izbu
Kontaktujte nás