1. Fischer.sk
  2. Grécko
  3. Grécka kuchyňa

Grécka kuchyňa

Grecko-0-Pochutnajte-si-na-greckej-gastronomii.jpg

Grécka kuchyňa je ovplyvnená gastronómiou tureckou, talianskou a arabskou. Jedlá sú pripravované prevažne na olivovom oleji. Grécke pokrmy patria medzi tie najzdravšie. Typickými prísadami sú olivový olej, cesnak a čerstvé bylinky.

Čo ochutnať v gréckej reštaurácii

Ponuka v reštauráciách je písaná väčšinou trojjazyčne – grécky, anglicky a nemecky. Na vývesných tabuliach bývajú aj fotografie jedál. Reštaurácia sa nazýva „estiatório“ alebo „taverna“. „Psáro taverna“ má v ponuke predovšetkým ryby.

Ouzo či rakiju a malé predjedlá si môžete dať v „ouzériách“. Pečivo, zmrzlinu a cukríky dostanete v cukrárňach „zacharoplastió“. Jedlo sa podáva takmer vždy vlažné.

Typické grécke jedlá

V Grécku sú veľmi obľúbené predjedlá (orektiká, mezédes), ktorých paleta je obrovská. Vyberať si môžete podľa chuti z rôznych druhov šalátov, predjedál zo zeleniny, strukovín, rýb a morských plodov. Medzi ďalšie predjedlá patrí pyré z tresčej pečene a strúhanky alebo zemiakov taramosaláta, grilovaný baklažán s olivovým olejom a bylinkami melitzanosaláta, restované syrové guľôčky tyrokieftédes, vyprážaný syr Feta nazývaný saganaki a pikilía, misa s niekoľkými druhmi predjedál.

Čo sa týka polievok, vyskúšajte hustú fazuľovú polievku fasolada, kurací vývar so šľahaným vajcom a citrónom avgolémono alebo rybaciu polievku psarósupa.

Hlavné jedlá gréckeho obeda

Hlavné jedlá sú prevažne mäsité, kraľujú ryby a jahňacie mäso, výnimkou nie sú ani zeleninové jedlá. Medzi typickými gréckymi jedlami nájdete napr. tzatziki pripravované z uhoriek, jogurtu a cesnaku, musaku, zapečený baklažán a mleté mäso s bešamelovou omáčkou a sutzukakiu, valčeky z mletého mäsa a cibule. Populárne sú dolmádes, listy viniča plnené ryžou s bylinkami či chtapódia, na rôzny spôsob upravené chobotničky, väčšinou naložené v octe.

Určite neodmietnite ani: pastích – cestovinový nákyp s mletým mäsom, biftekia – karbonátky z mletého mäsa, stifado – dusené hovädzie mäso v paradajkovej omáčke, saláta choriátiki – grécky šalát z rajských jabĺk, uhoriek, cibule, olív a syra Feta, gyros – kúsky mäsa grilovaného na ihle, tomates giemistes – paradajky plnené mletým mäsom a ryžou, kokainisto – dusené mäso v paradajkovej omáčke, brizoles – kotlety (väčšinou na rošte alebo restované), souvlaki – mäso na ražni, kotopulo – kuracie mäso, paidakia – rebierka, moschari – teľacie mäso, drino – bravčové mäso.

Morské pochúťky: psaria – ryby, kalamari – sépiové krúžky, garídes – krevety, midja – lastúry, chtapodia – chobotnice.

Úprava mäsa

  • Vrastó – varené
  • Tyganytó – smažené
  • Skáras – grilované
  • Psíto – pečené
  • Furnu – mäso upravované v rúre

Pečivo

V Grécku sa veľmi často podáva k mäsám výborné pečivo. Psomí je chlieb podobný našej veke. Je chutný a konzumuje sa prakticky ku každému jedlu. Špecialitou sú tzv. pités, čo je obdoba lístkového cesta s rôznymi náplňami. Náplň spoznáte podľa predpony slova pita. Môže byť mäsová (kreato-pita), syrová (tyro-pita), špenátová (spanako-pita) alebo pórová (praso-pita).

Niečo sladké na záver

Medzi najobľúbenejšie dezerty patrí baklava, lístkové cesto plnené orechmi a mandľami poliate medom, ďalej šišky (lukomades), samozrejme zmrzlina (pagoto) a jogurty (jagurti), často s medom a orechmi. V Grécku sa hojne konzumuje ovocie ako karpuzi (melón), peponi (žltý melón), stafilia (hrozno), sika (figy), portokalia (pomaranče), fraule (jahody), rhodakina (broskyňa) a verikoka (marhuľa).

Typické grécke nápoje 

Metaxa je tradičná grécka pálenka, troj-, päť- a sedemhviezdičková. Počet hviezdičiek označuje počet rokov zrenia, čím je staršia, tým má jemnejšiu chuť. Prvýkrát ju v roku 1888 pripravil Spyros Metaxas.

Kdekoľvek v Grécku natrafíte na ouzo („úzo“), čo je anízový likér, ktorý sa stal gréckym národným nápojom. Má typickú chuť po sladkom drievku a číru farbu, ktorá sa po zmiešaní s vodou alebo ľadom mliečne zafarbí. 

Krasí je typické miestne víno. Pestujú sa rôzne druhy vínnej révy pre biele (lefkó/áspro krasí) aj červené víno (kókino krasí), suché (xiró) aj sladké. Retsína je grécke víno, najčastejšie biele, s prídavkom živice, ktorá mu dodáva špecifickú chuť.

Ak si v Grécku objednáte býru, časník vám prinesie tunajšie pivo. Počiatky gréckeho pivovarníctva sa spájajú s prvým gréckym kráľom Ottom I., ktorý pochádzal z Bavorska. Pivo tu určite stojí za ochutnanie. 

Zabudnúť nesmiete na silnú grécku kávu. Pri objednávaní všetkých druhov kávy je potrebné vopred povedať, koľko cukru chcete. Glykóz je veľmi sladká, metrio stredne sladká a skéto sa podáva bez cukru. Frappé je studená káva s penou, pripravená väčšinou z instantnej kávy v šejkri. Samozrejme, že si môžete dať aj limonádu (limonada), sódu (sóda) alebo obyčajnú vodu (neró).