Bulharská kuchyňa

Bulharsko-Prajeme-vam-dobru-chut-v-Bulharsku.jpg

Bulhari milujú jedlo a ich kuchyňa je veľmi chutná a pestrá. Keď budete vyberať reštauráciu, riaďte sa podľa toho, kam chodia miestni obyvatelia. Bulhari často varia musaku, kebab a bjurek – jedlá, ktoré priniesli do Bulharska Gréci a Turci. Ako aperitív Bulhari volia rakiju – pálenku zo sliviek, hrozna alebo marhúľ. Rakija dobre pripraví váš žalúdok na veľké a tučné porcie. Obľúbený je aj likér Mastika, ktorý sa vyrába z anízu.

Bulhari varia jednoducho a zdravo. Základnou súčasťou všetkých jedál je korenie. Klasické pokrmy sa skladajú z rajčín, paprík, ovčieho syra (balkánsky syr, feta), rýb, hovädzieho a bravčového mäsa. Ako príloha sa najčastejšie podáva chlieb.

Ľahké bulharské predkrmy

Obľúbeným ľahkým predjedlom je šopský šalát, ktorý sa vyrába z rajčín, paprík, uhoriek, cibule a balkánskeho syra. V teple Bulhari radi volia studenú polievku tarator, pripravovanú z bieleho jogurtu, cesnaku, uhorky, kôpru a nasekaných vlašských orechov.

Ochutnajte kulinárske špeciality Bulharov

Medzi miestnymi špecialitami si pochutíte na tzv. banice, rolke z lístkového cesta, ktorá sa plní najrôznejšími náplňami a posýpa ovčím syrom. Balajda je pôvodom turecké jedlo pripravované z baklažánov, ktoré sa plnia rajčinami a mletým mäsom, kebabčeta sa varí z kúskov mletého mäsa.

Bulharské nápoje

Obľúbené sú biele ľahšie vína – Dimjat, Traminer, Chardonnay, ktoré sa podávajú k rybám, silnejšie červená vína – Cabernet, Mavrud, Melnik a Merlot sú vhodné k mäsu. Z miestnych pív sú najrozšírenejšie Astika, Zagorka a Kamenitza. Turska je označenie pre silnú tureckú kávu, ktorá je osladená už vopred.