Brazílska kuchyňa a typické brazílske jedlá

Brazílsku kuchyňu charakterizuje rozmanitosť inšpirovaná chuťami pôvodných indiánskych obyvateľov, Portugalcov aj Afričanov. V Brazílii sa varí hlavne z obilnín, zeleniny, morských plodov a hovädzieho mäsa. Pri príprave pokrmov sa nešetrí korením a bežne sa k jedlám podávajú tiež rôzne omáčky.

Kuchyně Brazílie

Národný brazílsky pokrm feijoada je pre Brazílčanov rovnako typický ako pre nás bryndzové halušky. Recept na toto vynikajúce, aj keď trochu chudobnejšie jedlo sa tu v rodine odovzdáva z generácie na generáciu. Hlavnými ingredianciami sú čierna fazuľa, k nim sa pridáva údenina, bravčové mäso a sušené hovädzie mäso. Chuť dodáva cibuľa, cesnak, paradajky, ostré papričky, pažítka a petržlen. Ako príloha sa je ryža, kel a vyprážaná manioková múka.

Čo ochutnať v Brazílii

Brazílčania radi grilujú. Na rošt si najčastejšie dávajú hovädzie a kuracie mäso, bravčové a jahňacie kotlety, ale aj údeniny. Najobľúbenejšie tu sú rebierka, panenka a steak z roštenky. Rozšírený spôsob úpravy je tzv. churrasco – mäso sa napichne na vidlicu a postupne sa odkrajuje.

Záujemcovia o tieto grilované špeciality využívajú jedálne nazývané churrascarias. Ak sa nechcú v konzumácii nijako obmedziť, navštevujú tzv. rodízos – podniky s neobmedzenou konzumáciou, kde čašníci prinášajú výber rôznych druhov mäsa a klobások, kým zákazníci nepovedia dosť.

Brazílčania milujú aj čerstvé ryby a morské plody. Môžete tu ochutnať ako filet, najčastejšie z kanice, tak napríklad aj husté polievky z rýb a morských plodov podobné francúzskej bujabéze na španielsky a portugalský spôsob. K rybám sa podávajú paradajkové a maslové omáčky, niekedy aj veľmi husté. Výbornú pochúťku predstavuje tiež sušená nasolená treska.

Na jedálničku Brazílčanov nikdy nesmie chýbať tropické ovocie a zelenina. Na turistických plážach funguje rýchle občerstvenie s rozličnými pochutinami od zmrzliny a kešu orieškov cez krevety a ustrice až po špízy z tvrdého syra s oreganom a medom grilované na drevenom uhlí.

Čo si dať v Brazílii na pitie

V horúčavách, ktoré v Brazílii panujú, je najlepšie uhasiť smäd minerálkou, osviežujúcou limonádou alebo ľadovým maté, ktoré chuťou pripomína čaj. Pije sa tiež kokosová voda a šťava z guarany. Pri relaxácii na pláži vám nielen tieto nápoje budú ponúkať miestni predavači, nie je preto potrebné myslieť na to, že by ste sa museli starať o pravidelný pitný režim z vlastných zdrojov. Odporúčame tiež navštíviť niektorý z ovocných barov, kde vám pripravia čerstvú šťavu z desiatok druhov tropického ovocia, o ktorých ste možno nikdy ani nepočuli. Vyskúšajte:
  • graviolu,
  • cupuaçu,
  • tamarindo,
  • açai.
Najrozšírenejším alkoholickým nápojom je caipirinha, koktail skvelých ingrediencií, ktorý tvorí pálenka z cukrovej trstiny cachaça, ľad, cukor a limety. Podobne, len s pridaním ovocného džúsu, sa mieša batida. Víno sa v Brazílii pije skôr výnimočne, miestni si doprajú radšej pivo, ktoré sa čapuje veľmi vychladené. Z fľaškových sú najrozšírenejšie značky Antartica a Brahma. A samozrejme nemožno opomenúť brazílsku kávu. Pije sa veľmi silná a veľmi sladká.

Kde se dobre najesť v Riu de Janeiro

V Riu funguje celý rad reštaurácií s miestnou aj medzinárodnou kuchyňou. A tak nech už budete mať počas svojej dovolenky v Riu chuť na miestnu gastronómiu, či si radšej dáte niečo exotickejšie, možností sa ponúka celý rad.

Najlepšie reštaurácie a podniky nájdete v oblasti Zona Sul a v centre mesta. Luxusné reštaurácie sa nachádzajú vo štvrtiach Copacabana a Ipanema. Pokiaľ ale netúžite vyložene po prepychu, možno tu navštíviť celý rad dostupnejších jedální a reštaurácií vrátane tých, kde ponúkajú pestrú škálu jedál na váhu, a ktorých ponuka poteší aj vegetariánov.

Priemerne sú v Brazílii ceny porovnateľné so Slovenskou republikou, v Riu však o niečo vyššie, stále však oproti iným európskym mestám prijateľné. Ak neplánujete jesť v tých najdrahších reštauráciách, za hlavné jedlo spravidla zaplatíte 30 až 55 reálov za osobu, v lacných stravovacích zariadeniach zhruba o polovicu menej. Dobre a lacno sa najete v podnikoch "por kilo" (bufetového typu). Môžete tiež využívať obedové menu za zvýhodnenú cenu či špeciálne ponuky niektorých steakových reštaurácií.

Prepitné v brazílskych reštauráciách

Ak ste spokojní, je slušnosťou nechať obsluhe okolo 10% z celkovej útraty. Niektoré podniky zahŕňajú prepitné automaticky, čo je vždy uvedené na účtenke.