Albánska kuchyne nie je honosná, ani prekvapujúce, zato chutí, pestrá a zdravá. Vychádza z najlepších tradícií stredomorskej gastronómie, prepájajúci plody mora s hojnosťou vitamínov, olivovým olejom a čerstvosťou. K jej ďalším znakom patria dostatok zeleniny, zvlášť cesnaku a chilli papričiek. Nešetrí stredomorskými bylinkami (bazalka, mäta, oregano, rozmarín), najmä počas varenia mäsa a rýb. Veľkú inšpiráciu čerpá z kuchyne gréckej, talianskej a tureckej.
Za albánskej národné jedlo možno považovať tavë kosi, baranie či jahňacie mäso zapečené s ryžou a jogurtovou omáčkou.
Predjedlá
- Pšeničný chlieb (bukë gruri), kukuričný chlieb (bukë misri) – základ albánskej gastronomie, zajedá sa ním značné množstvo pokrmov.
- Baba ganuš (baba ghanoush) - nátierka z upečené a rozmixovanej dužiny z baklažánu a ďalších prísad.
Polievky
- Jahni - fazuľová polievka.
- Tarator - chladená polievka z jogurtu, uhorky, cesnaku, kôpru, vlašských orechov, rastlinného oleja a vody.
Hlavné jedlá
- Paçe – varené mäso z ovčej alebo prasacej hlavy dusené na cibuli, cesnaku, čiernom korení a octu.
- Harapash - kukuričná kaša s jahňacím črevami, maslo a syr.
- Ochridský pstruh s cibuľou a paradajkami patrí tiež k albánskym špecialitám.
Dezerty
- Byrek - vrstvený zeleninový koláč z cesta filo obsahujúce mäso, syr feta, špenát, kapusta či paradajky.
- Chalva (hallvë) – pražené mleté sezamové semienko ochutené cukrom, vanilkou a orechy.
- Baklava - zákusok z vrstiev tenkého lístkového cesta yufka, orechov a medu.
Nápoje
- Horský čaj (čaj mali) - čaj z bylinky hojník horský (Sideritis Syriac).
- Boza (bozzë) – fermentovaný sladový nápoj z kukurice a pšenice ľahko nakyslej, sladkej chuti.
- Dhallë – podmaslie.
- Raki - anízová pálenka, jeden z populárnych alkoholických nápojov Albáncov.